Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Acțiunile hibride ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității NATO și UE

Aliații NATO sunt profund îngrijorați de activitățile maligne recente de pe teritoriul Aliat, inclusiv de cele care au dus la investigarea și acuzarea mai multor persoane,  în legătură cu activități de stat ostile,  care afectează Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit.

Aceste incidente fac parte dintr-o campanie de intensificare a activităților pe care Rusia continuă să o desfășoare în zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul Alianței.

Acestea includ sabotaj, acte de violență, interferențe cibernetice și electronice, campanii de dezinformare și alte operațiuni hibride. Aliații NATO își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile hibride ale Rusiei, care constituie o amenințare la adresa securității Aliaților.

„Susținem și suntem solidari cu Aliații afectați. Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni și vom continua să ne coordonăm îndeaproape. Vom continua să ne sporim reziliența și să aplicăm și să îmbunătățim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contracara și a contesta acțiunile hibride rusești și ne vom asigura că Alianța și Aliații sunt pregătiți să descurajeze și să se apere împotriva acțiunilor sau atacurilor hibride. Condamnăm comportamentul Rusiei și solicităm Rusiei să-și respecte obligațiile internaționale, așa cum le fac Aliații pe ale lor. Acțiunile Rusiei nu vor descuraja aliații să continue să sprijine Ucraina” se arată în comunicatul NATO.

Aliații recunosc că Germania și Cehia au atribuit responsabilitatea activităților cibernetice rău intenționate din țările lor respective așa numitului Advanced Persistent Threat Actor 28 (APT28),  sponsorizat de Federația Rusă, în special Direcția principală de informații a Statului Major al Rusiei (GRU). Aliații observă, de asemenea, cu îngrijorare că același actor de amenințare a vizat alte entități guvernamentale naționale, operatori de infrastructură critică și alte entități din cadrul Alianței, inclusiv în Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia.

”Condamnăm ferm activitățile cibernetice rău intenționate menite să submineze instituțiile noastre democratice, securitatea națională și societatea liberă.

Activitățile cibernetice rău intenționate care vizează Germania și Cehia subliniază faptul că spațiul cibernetic este contestat în orice moment. Actorii amenințărilor cibernetice caută în mod constant să destabilizați Alianța. Rămânem angajați să combatem amenințarea cibernetică substanțială, continuă și în creștere, inclusiv pentru sistemele noastre democratice și infrastructura noastră critică. Suntem hotărâți să folosim capacitățile necesare pentru a descuraja, a ne apăra și a contracara întregul spectru de amenințări cibernetice pentru a ne sprijini reciproc, inclusiv luând în considerare răspunsuri coordonate. Promovăm un spațiu cibernetic liber, deschis, pașnic și sigur. Facem apel la toate statele, inclusiv Rusia, să își respecte obligațiile și angajamentele internaționale de a respecta dreptul internațional și de a acționa în cadrul unui comportament responsabil al statului în spațiul cibernetic, așa cum au afirmat toți membrii Națiunilor Unite, ”  mai anunță NATO.

Uniunea Europeană și statele sale membre, împreună cu partenerii internaționali, condamnă ferm campania cibernetică rău intenționată desfășurată de Advanced Persistent Threat Actor 28 (APT28) controlat de Rusia împotriva Germaniei și Cehiei.  

Germania și-a împărtășit public evaluarea privind compromisul APT28 a diferitelor conturi de e-mail ale executivului Partidului Social Democrat German.

În același timp, Cehia a anunțat că instituțiile sale au fost ținta acestei campanii cibernetice. Instituțiile, agențiile și entitățile de stat din statele membre, inclusiv din Polonia, Lituania, Slovacia și Suedia, au fost vizate de același actor de amenințare înainte. În 2020, UE a impus sancțiuni persoanelor și entităților responsabile de atacurile APT28 care vizează Parlamentul Federal German în 2015.

Campania cibernetică rău intenționată,  arată modelul continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spațiul cibernetic, țintind instituțiile democratice, entitățile guvernamentale și furnizorii de infrastructură critică din întreaga Uniune Europeană și nu numai.

Acest tip de comportament este contrar normelor ONU privind comportamentul responsabil al statului în spațiul cibernetic, cum ar fi afectarea utilizării și funcționării infrastructurii critice. Fără a ține seama de securitatea și stabilitatea internațională, Rusia a folosit în mod repetat APT28 pentru a desfășura activități cibernetice rău intenționate împotriva UE, a statelor sale membre și a partenerilor internaționali, în special a Ucrainei.

UE și statele sale membre vor continua să coopereze cu partenerii noștri internaționali pentru a promova un spațiu cibernetic deschis, liber, stabil și sigur. UE este hotărâtă să utilizeze întregul spectru de măsuri pentru a preveni, a descuraja și a răspunde comportamentului rău intenționat al Rusiei în spațiul cibernetic.

„Campania cibernetică malițioasă arată modelul continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spațiul cibernetic, vizând instituții democratice, entități guvernamentale și furnizori de infrastructuri critice din Uniunea Europeană și nu numai. UE nu va tolera un astfel de comportament rău intenționat, în special activitățile care vizează să ne degradeze infrastructura critică, să slăbească coeziunea societății și să influențeze procesele democratice ”, a transmis vineri Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului, într-o declarație,  în numele celor 27 de state membre.

În ultimele zile, Estonia, Letonia, Lituania, Suedia și Finlanda au tras un semnal de alarmă cu privire la bruiajul semnalelor GPS, care a obligat compania aeriană finlandeză Finnair să suspende serviciile către Tartu, un oraș din Estonia. Fenomenul este văzut ca o nouă încercare a Kremlinului de a se răzbuna pentru sancțiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share