Adrian Țuțuianu: ”Guvernul Cioloș nu a reușit să plătească majoritatea subvențiilor destinate agricultorilor ”

Plata subvențiilor detinate agricultorilor, refacerea sistemului de irigații și depunerea proiectelor cu fonduri europene au fost câteva dintre subiectele pe care le-a dezbătut astăzi într-o conferință de presă, președintele PSD Dâmbovița Adrian Țuțuianu. Puținele axe de finanțare deschise au îngreunat în prezent dar și pe viitor depunerea de proiecte pentru dezvoltarea zonei rurale, urbane, dar și a infrastructurii de sănătate și sociale.

Partidul Social Democrat vine cu soluții în acest sens și propune ca la data de 15 octombrie să plătească un avans din subvențiile pentru agricultori în fiecare an, iar la 1 decembrie, respectiv 31 martie să aibă loc plăți parțiale.

 Sunt 950.000 de fermieri români și prin plata la timp a acestor subvenții, asigurăm o scădere a costului de producție cu 10% pentru că se evită cheltuielile generate de dobânzi, comisioane bancare, la creditele pe care fermierii sunt nevoiți să le acceseze pentru a-și putea desfășura activitatea. (Adrian Țuțuianu)

Președintele PSD a mai declarat că a doua direcție de interes major pentru PSD o reprezintă refacerea și extinderea sistemului de irigații. Prin punerea în aplicare a acestui program, aproape două milioane de hectare de teren agricol va fi irigat.

  • Etapa I: 2017-2020 cu 40 de amenajări, care să cuprindă 1.300.000 de hectare de teren pentru irigat;
  • Etapa a II-a: 2018-2020, 37 de amenajari, cu 490.000 de hectare;
  • Etapa a III-a: 2019-2020, 9 amenajari cu 190.000 de hectare.

 

”La data la care vorbim nu este încheiat decât un singur contract de finanțare, pentru asistență tehnică, beneficiar este Agenția de Dezvoltare regională, deci niciun beneficiar public sau privat pentru o axă de finanțare. Apreciem că vom avea depuneri destul de consistente în luna noiembrie pe axele de finanțare care sunt deschise și că vom avea contracte de finanțare în luna martie-aprilie a anului viitor. De la contractul de finanțare până la realizarea achizițiilor publice probabil că nu vom avea mai devreme un contract de execuție de lucrări de septembrie-octombrie 2017, și nu vom putea lua bani mai devreme de septembrie 2017-ianuarie 2018.”

Adrian Țuțuianu a menționat și domeniile unde nu sunt încă realizate ghidurile de finanțare sau strategia națională,  iar banii vor intra abia la finele anului 2018:

  •  Axa Prioritară 1: Promovarea transferului tehnologic
  • Axa Prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile
  • Axa Prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share