Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene ale SUA, dislocate la Baza 86 Aeriană

Șase aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aeriană Aviano, Italia, au sosit la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, în data de 29 aprilie, pentru a înlocui Escadrila 480 Expediționară de Vânătoare a SUA, de la Baza Aeriană Spangdahlem.
Detaşamentul Escadrilei 510 Expediționară de Vânătoare a SUA va executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române. Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO şi reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați. La finalul lunii februarie, SUA au dislocat la Fetești opt aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul din cadrul Escadrilei 480 expediționară de vânătoare a SUA, de la Baza aeriană Spangdahlem. După peste două luni de activitate în România, alături de piloții români, italieni și britanici, contigentul de la Spangdahlem a fost înlocuit cu șase avioane din cadrul Escadrilei 510 expediționară de vânătoare a SUA, de la Aviano, Italia, care au sosit vineri, 29 aprilie, la Fetești.

„Prezența continuă a F-16-urilor americane în regiunea de sud-est asigură o capacitate critică pentru misiunea de poliție aeriană și întărește pregătirea colectivă a NATO”. a spus generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa.

Pe lângă aparatele F-16 ale aviației române, spațiul aerian al României este protejat și de șase  aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Acestea execută misiuni de Poliție aeriană Întărită sub comanda NATO și desfășoară în același timp antrenamente alături de aeronavele Forțelor Aeriene Române, contribuind la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share