Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Agnes Erich: Pandemia a reîntors oamenii spre bibliotecă. Record de cititori

Astăzi, la sediul Bibliotecii Județene ”Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, a avut loc o conferință de presă susținută de managerul instituției, Agnes Erich și Alexandru Ștefănescu, șef serviciu relații cu publicul.

Au fost aduse în atenție o parte din obiectivele propuse și atinse pe anul 2021, acreditările ERASMUS și ECDL, numărul de utilizatori, investițiile realizate, numărul de biblioteci închise din județ dar și fondurile alocate de primării pentru acestea, precum și o mică ”mostră” de carte bibliofilă achiziționată pentru cei mai pasionați.

Conducerea bibliotecii a declarat că pandemia a reîntors oamenii spre lectura clasică și spre mersul la bibliotecă, astfel că în anul 2021 au fost înregistrați 12.189 de utilizatori, cel mai mare număr din ultimii 10 ani. Un record putem spune și noi, o ”creație” pozitivă a pandemiei.

Dincolo de cifre și date, la Biblioteca județeană ”se întâmplă” lucruri. Sub conducerea managerului Agnes Erich, alături de echipa de oameni care lucrează aici, biblioteca s-a păstrat vie și frumoasă. Cu siguranță omul sfințește locul și dacă ceva merge bine aici, este pentru că a existat implicare, s-a pus suflet, astfel încât fiecare om care le trece pragul să-și regăsească o parte din ”el”. Un el pe care îl căuta de multă vreme.

Felicitări tuturor, să nu uitați că oamenii au nevoie de voi ca de aer și că fără o bibliotecă ”în casă” am trăi doar pe întuneric.

Vă invităm acum să lecturați și declarațiile din conferința de presă.

Agnes Erich, manager Biblioteca Județeană Dâmbovița:

”Indeplinirea obiectivelor de management în 2021:

  • Am mers pe diversificarea și optimizarea cerințelor de lectură ale utilizatorilor și în acest sens au fost atinse pragurile maxime pentru achiziția de documente.
  • Politica noastră în achizița de documente este aceea de înnoi fondul documentar, numărul maxim este de 10 exemplare per titlu, tocmai ca să nu încărcăm depozitele de carte și în funcție de cerință, atunci creștem numărul de exemplare pe bază de aprobare.
  • Un alt obiectiv: achiziționarea de documente bibliofile, ne orientăm de 4 ani pe achiziția de carte rară. Mergem în anticariate, cercetăm piața de cărți vechi.
  • Fondul documentar introdus în baza de date a bibliotecii pentru a ușura acțiunea de căutare a documentelor, la momentul acesta suntem la peste 95% din fondul documentar introdus, având în vedere că cei 5% mai sunt periodicele și documentele care necesita un alt tip de catalogare.
  • Menținerea unor servicii publice de bibliotecă în concordanță cu cerințele utilizatorilor și aici ne-am axat pe micii utilizatori cu evenimentele care au devenit deja tradiție.
  • Evenimente dedicate celor de vârsta a III-a. Două acțiuni ”Grupul seniorilor” și Grupul de pictură și programe dedicate tinerilor ”Seara de carte” este foarte căutată sau Clubul de filosofie.
  • O altă acțiune căutată de către publicul tânăr este dezvoltarea serviciilor de voluntariat.
  • Asigurarea și îmbunătățirea tuturor condițiilor atât angajaților cât și utilizatorilor.
  • Îmbunătățirea infrastructurii informatice și reabilitarea spațiilor.
  • Coordonarea metodică, noi răspundem și de activitatea rețelei de biblioteci din Dâmbovița, prin asistența de specialitate.

Am primit numeroase diplome pentru activitatea noastră, iar începând din acest an, la propunerea Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Județeană Dâmbovița, este reprezentată prin managerul bibliotecii în cadrul grupului de biblioteci europene pentru implementare și dezvoltare durabilă. Nu neapărat de la nivel național sunt selectați acești experți, vedem deci că se merge și în teritoriu.

Începând cu anul 2021 am fost aleasă președinte al Comisiei Naționale a Bibliotecilor și acest lucru este de asemenea un punct forte ca vizibilitate.

Am obținut și o acreditare Erasmus (doar la Brăila mai este). Avem 80 de puncte din 100. Perioada acreditării este pe 3 ani, proiectul a fost realizat de Vlăduț Andreescu. Practic se ocupă cu perfecționarea și cei care lucrează în domeniul bibliotecilor pot merge în cei 3 ani, mai ales pe zona de IT, să-și îmbunătățească performanțele.

Avem si acreditare ECDL, pentru a oferi acel certificat de utilizare a calculatorului.

Numărul de utilizatori

În anul 2021 am stat cel mai bine la utilizatori activi din ultimii 10 ani, mai exact 12.189. Targetul nostru era de 9.000 de utilizatori după media anilor anteriori. Sunt cifre reale, pentru că toate datele sunt în softul bibliotecii.

În anul 2020, anul cu pandemia, deși Biblioteca a fost închisă, au fost peste 8000 de utilizatori. Practic, pandemia a întors publicul către carte. Și am observat și la cerința de lectură spre cele clasice, nu au mai fost cerințe legate de cărțile aflate în trend.

Un sfert din cei 12.000 sunt cititori noi, care nu au mai avut permis la biblioteca. Adică 3000 de persoane.

Au fost două campanii de atragere de noi utilizatori împreună cu Arhiepiscopia Târgoviștei și s-a implicat și seminarul teologic, 200 de elevi s-au înscris de aici și în total 400.

Un alt proiect nou, pentru cei cu program de lucru foarte încărcat, ne-am orientat către sucursala Băncii Transilvania din Târgoviște. Ei având un program încărcat, ne ducem noi către ei și le ducem cărțile și este un lucru foarte bun, vom extinde și la alte instituții.

Investiții

A fost aprobată achiziționarea unui scanner de documente performant, pentru că a crescut cerința de carte scanată.

Se va începe digitizarea colecțiilor speciale și vom începe cu cartea veche.

Rețeaua de biblioteci din județ

La momentul acesta avem 89 de biblioteci, dar funcționale sunt 76, două municipale, 5 orășenești. Dar în 11 localități nu funcționează biblioteca. Se pare că nu reușim să scădem numărul.

Primăriile și fondurile alocate pentru biblioteci

Cele orășenești și municipale alocă în general fonduri dar sunt biblioteci unde nu se dă nimic. Dacă noi primim donații, le redirecționăm către teritoriu. Unde nu se alocă de la primării, încercăm noi să donăm, în limitele în care putem.

  • Aninoasa – zero
  • Băleni -1900 de lei
  • Braniștea- 1000 de lei
  • Bucșani -15.000 de lei
  • Ciocănești – 4000 de lei

Localități cu bibliotecile închise din varii motive (deces, pensionare, mutare pe alte funcții sau blocare de posturi):

  • Buciumeni, Comișani, Cornești, Malu cu Flori, Nucet, Petrești, Pietroșița, Răscăieți, Râu Alb, Runcu, Șotânga, Valea Lungă
  • Pietroșița de 8 ani nu se scoate postul la concurs, se fac adrese în fiecare an din partea bibliotecii, dar rămân doar promisiunile.
  • Buciumeni: au promis că vor scoate postul
  • Cornești, liber din 2014 prin pensionare. Consiliul Local ba vrea, ba nu vrea.
  • Șotânga din 2019, post liber prin pensionare.
  • Runcu din 2009, s-a vorbit cu viceprimarul dar nu vrea primarul.

Mulți bibliotecari au migrat spre postul de funcționar public pentru că era salariul mai mare. Încercăm să-i facem să înteleagă rolul bibliotecii. Este o instituție care oferă vizibilitate. Am dat exemplul Gura Ocniței care are două filiale. Unde se vrea, se poate.

Avem doar o coordonare metodică în prezent. Legea bibliotecilor este în lucru și poate va avea și ceva metode de constrângere pentru a nu mai desființa bibliotecile și să fie alocate fonduri de carte.”

Alexandru Ștefănescu, despre achiziția de carte bibliofilă și evenimentele din acest an:

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share