Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ai diabet sau pur si simplu vrei sa slabesti?

Alimentatia corecta ar trebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi, avand in vedere bolile la care ne predispunem organismul atunci cand ne permitem sa ne abatem de la ceea ce este sanatos. Sigur, “o data pe saptamana nu strica” dar nu intotdeauna o data pe saptamana se rezuma la o singura data. Iata recomandarile nutritionale ideale pentru a-ti tine organismul in forma.
Cereale integrale: Nu toti carbohidratii sunt rai. Mancarea preaparata cu cereale integrale, cum ar fi painea din grau integral sau orezul brun, sunt surse de fibre ( ajutand si in scaderea in greutate, ceea ce reduce riscul de diabet) si nutrienti cum ar fi potasiul, care ajuta pancreasul sa elibereze insulina, hormon ce ajuta celulele in utlizarea glucozei pentru energie.

Peste, oua, pui (fara piele) : si aici carnivorii se pot bucura! Toate sunt bogate in proteine, rezultand intr-o senzatie de satietate, dar cu cotinut scazut in grasimi. Pestele gras contine acizi grasi Omega3, care reduc problemele cardiovasculare ce acompaniaza diabetul.

Fructe: Chiar daca contin zahar, rata la care acesta intra in sange este scazuta de fibre. Fructele rosii si albastre sunt cele mai benefice, fiind pline de antocianine, compusi ce ridica nivelul de sensibilitate al organismului la insulina.
Nuci si seminte: Chiar daca aduc un aport caloric ridicat, acestea sunt pline de proteine si grasimi sanatoase.  Nucile, in special, sunt incarcate cu acizi grasi polinesaturati, imbunatatind sensibilitatea organismului la insulina.

Legume verzi: Oricine ( cu sau fara diabet ) ar trebui sa manance legume verzi, preferabil de trei ori pe zi. Acestea au un continut ridicat de fibre si apa, oferind satietate impreuna cu cat mai putine calorii, fiind si o sursa importanta de magneziu, imbunatatind capacitatea organismului de a transforma glucoza in energie si de a pastra metabolismul alert ( ceea ce nu este cazul la diabetici ).

Legume: fasolea, lintea, precum orice alta leguma, ofera fibre ce stabilizeaza nivelul de zahar din sange, fiind surse naturale de nutrienti si proteine. De asemenea, acestea au un continut foarte scazut de grasimi saturate, devenind astfel un bun inlocuitor al carnii.
Grasimi sanatoase: Deoarece diabetul creste riscul bolii de inima, este indicat sa fie evitate grasimile saturate ( prezente in carne, unt, branza si, in general, in  lactate) si a grasimilor trans ( cum ar fi margarina ), care ridica nivelul colesterolului de tip LDL. Este indicat ca acestea sa fie inlocuite de grasimi monosaturate ( gasite in uleiul de masline, avocado sau de canola ) si polinesaturate.
Lactate cu continut redus de grasime: un studiu de 8 ani a demosntrat ca, in cazul femeilor aflate in perioada de dupa menopauza care au consumat astfel de produse, riscul dezvoltarii de diabet de tip 2 a devenit cel mai scazut. Expertii presupun ca asta se datoreaza vitaminei D si calciului care imbunatatesc sensibilitatea organismului la insulina.

5 mancaruri de evitat ( sau de mancat cat mai rar )

Carnea rosie: asociata cu diabetul de tip 2. Un studiu al Harvard University din 2011 a demonstrat ca indivizii care si-au ridicat portia de carne rosie pana la 3½  pe saptamana au dezvoltat un risc cu 50% mai ridicat de imbolnavire.
 
Cartofii, porumbul si mazarea, si alte legume asemenea, au un continut ridicat de calorii si carbohidrati in comparatie cu cele cu frunze ( varza, spanac, etc. )
Cerealele rafinate ( gasite in painea alba si cele mai multe tipuri de paste ) si sursele concentrate de zahar ( dulciuri ).

Sucul de fructe
contine zahar dar foarte putina fibra, incetinind absorbtia de zahar in organism si rezultand intr-o dorinta de “mai mult” fara a potoli apetitul.
Sucurile acidulate obisnuite sau de dieta: numeroase studii fac legatura intre consumul de bauturi indulcite artificial si riscul ridicat de diabet.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share