Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ai o instalatie electrica mai veche de 30 de ani? Iata riscurile la care te expui

Majoritatea instalatiilor electrice proiectate in urma cu cel putin 30 de ani, nu au fost intocmai concepute pentru a face fata consumatorilor din zilele noastre. In alta ordine de idei, ele au o durata de viata determinata, dupa care necesita inlocuire. In cazul in care nu sunt verificate sau inlocuite, pot reprezenta un real pericol de incendiu sau electrocutare. In acest articol regasesti cele mai frecvente probleme electrice intalnite in locuintele vechi.

  1. Tablourile electrice au sigurante fuzibile

In urma cu multi ani, tablourile electrice aveau montate sigurante fuzibile care ”se ardeau” in momentul in care avea loc un scurt circuit. In cazul acesta, tabloul electric si sigurantele trebuie inlocuinte cu unele automate ce necesita doar o simpla resetare, in cazul unei descarcari de tensiune.

  1. Prize putine, consumatori multi – Suprasolicitare

In trecut, atat numarul prizelor si a consumatorilor era cu muuult mai redus, in comparatie cu prezentul. Nevoia de a folosi cat mai multe prelungitoare pentru a acoperi nevoia de consum a electrocasnicelor, de exemplu, nu face altceva decat sa suprasolicite instalatia. In final, acest lucru va conduce la arderea sigurantelor vechi sau resetarea celor automate.

Pentru a evita aceste riscuri, solutia ideala este reprezentata de actualizarea sau inlocuirea instalatiei electrice, in functie de consumul mediu al locuintei.

  1. Risc de incendiu din cauza instalatiei electrice realizata cu conductori din aluminiu

Acum mai bine de 30 de ani, se foloseau conductori din aluminiu, un inlocuitor mult mai ieftin pentru cupru. In prezent, insa, instalatiile electrice din aluminiu nu sunt deloc sigure si prezinta un risc major de incendiu. Astfel, se recomanda inlocuirea de urgenta a instalatiei electrice, cu una ce are in componenta conductor din cupru, pentru a respecta standardele in vigoare.

  1. Lipsa prizei de impamantare – Risc de electrocutare

In cazul in care locuinta nu are efectuata o priza de pamant care sa respecte normele si cerintele in vigorare, riscul devine unul major, electrocasnicele pot curenta atunci cand sunt atinse. Pentru a evita acest fapt, este esential sa se execute/verifice o buna functionare a impamantarii. Se sugereaza de cele mai multe ori ca aceasra sa se supuna unor verificari anuale de tip PRAM. Dupa caz, poate fi nevoie fie de inlocuirea instalatiei, fie de remedierea acesteia.

Daca locuiesti intr-o casa veche si nu ai inlocuit sau verificat niciodata instalatia electrica, solicita ajutorul unui electrician. Firma Electro Calin dispune de electricieni autorizati ANRE, cu experienta, pregatiti intotdeauna sa iti ofere cele mai sigure si durabile solutii!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share