Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Alarmant: una din cele cinci clădiri spitalicești din țară nu are autorizație ISU

Spitalul din Ploiești nu are autorizație de securitate la incendiu. Una din cinci clădiri spitalicești din România nu are autorizație ISU

O echipă de specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a plecat joi la Ploieşti pentru a lua parte la cercetările efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde, în cursul dimineţii, a avut loc un incendiu soldat cu două victime.

“Am trimis o echipă formată din cinci specialişti”, a  ținut să declare presei, directorul executiv al INSEMEX Petroşani, dr. ing. Artur Găman.

Specialiştii INSEMEX ajută la prelevarea probelor de la faţa locului, alături de poliţişti şi procurori. În baza observaţiilor şi probelor adunate, experţii instituţiei elaborează un raport tehnic ce este predat autorităţilor judiciare care efectuează ancheta.D ouă persoane în vârstă de 74, respectiv 75 de ani, au decedat în urma unui incendiu izbucnit, joi dimineaţă, într-un salon al al Secţiei de Boli Infecţioase al SJU COVID. De asemenea, o infirmieră a suferit arsuri, ea fiind transportată la Spitalul Floreasca.

Spitalul Judeţean Ploieşti, unde s-a produs tragedia din această dimineață, nu avea autorizație de securitate la incendiu.
“Nu aveam autorizație, dar eram în curs de a o obține. Aveam dosarul depus de 2 luni. La controlul din februarie nu am avut nereguli”, a declarat joi dimineață managerul Bogdan Nica, fost director al DSP Prahova.
La un control al ISU Prahova din urmă cu doar nouă  luni, s-au găsit mai multe nereguli la acel spital.  Spitalul  și în speță, managerul a primit o amendă de 10.000 de lei, însă,  din februarie până la data producerii incendiului, problemele nu au fost remediate.
 Prevenirea incendiilor în spitalele din România rămâne doar în declarații sau se mai efectuează, pe ici, pe colo, câte o simulare sau un exercițiu în acest sens.Situația din teren este mult mai tragică,  m ulte unități spitalicești sau clădiri ale acestora nu au nici măcar hidranți, iar de instalații de detecție a incendiilor nici nu poate fi vorba. Căile de evacuare în caz de incendiu, dar și condițiile de evacuare a pacienților nu sunt asigurate. Aceste date care ar trebui să îngrijoreze pe oricine, D reies din raportele controalelor făcute de IGSU la spitalele din România în ultimii doi ani. Deși deficiențele au fost semnalate în 2019, și care, în 2020 nu au fost remediate. Vi le prezentăm și noi, mai jos.
Potrivit raportului IGSU, la data de 16 decembrie 2020, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate. 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share