21/04/2021

ALERTĂ MAXIMĂ! după raidurile aeriene ale avioanelor militare rusești

”Interceptarea mai multor grupuri de avioane ruse demonstrează disponibilitatea și capacitatea forțelor NATO de a proteja cerul aliat 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an „, a declarat generalul de brigadă Andrew Hansen, șef adjunct al operațiunilor de stat major la Comandamentul aerian aliat, din  Ramstein , Germania.

În nordul înalt, F-16-urile norvegiene s-au amestecat după ce radarele au văzut două grupuri de avioane militare rusești care zboară lângă coasta Norvegiei. Avioanele norvegiene au interceptat două bombardiere Tu-95 Bear, care au continuat să zboare spre sud, deasupra Mării Nordului, determinând Regatul Unit și Belgia să scape de luptători Typhoon și, respectiv, F-16. Mai târziu în acea zi, F-16-urile norvegiene au interceptat două bombardiere Tu-160 Blackjack peste apele internaționale.
Radarele NATO au detectat, de asemenea, trei avioane militare rusești lângă spațiul aerian aliat peste Marea Neagră. Avioane de vânătoare turce, române și bulgare s-au dus pe cer pentru a urmări aeronava rusă,  până când au părăsit zona. În mod separat, avioanele de vânătoare italiene au interceptat un avion de patrulare maritim rus Il 38 care a fost escortat de avioane de vânătoare peste Marea Baltică care zburau în și din Kaliningrad.

„Bărbații și femeile din cele două centre de operațiuni aeriene combinate ale NATO din Uedem, Germania și Torrejón, Spania, au răspuns rapid la aeronavele neidentificate de lângă granițele Alianței lansând luptători din Norvegia, Regatul Unit, Belgia, Italia, România, Bulgaria și Turcia să investigheze și să protejeze spațiul aerian aliat ”, a spus brigadierul Hansen, adăugând că misiunea de Poliție Aeriană a NATO este un„ efort cu adevărat colectiv ”.

Avioanele militare rusești nu transmit adesea un cod de transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu înregistrează un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian, reprezentând un potențial risc pentru avioanele civile. Aeronava rusă interceptată luni nu a intrat niciodată în spațiul aerian al Alianței, iar interceptările au fost efectuate într-un mod sigur și de rutină. Protejarea integrității spațiului aerian al membrilor Alianței este o sarcină pe timp de pace care contribuie la apărarea colectivă a NATO și intră sub responsabilitatea generală a comandantului suprem aliat Europa, generalul Tod Wolters.

 Și Pentagonul este în alertă în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica în această săptămână, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, au afirmat miercuri oficialităţi militare americane.

Comandamentul forţelor SUA în Europa a ridicat alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, ceea ce a marcat încălcarea încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar. Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului nordic al forţelor SUA, ce răspunde de apărarea internă a ţării, a susţinut că intensificarea recentă a activităţilor Moscovei este o dovadă a eforturilor acesteia de a-şi ”reafirma influenţa pe arena mondială”.

Recent, preşedintele american Joe Biden a aprobat alocarea a încă 125 de milioane de dolari drept ajutor pentru Ucraina în scopul apărării frontierelor sale cu Rusia, inclusiv două ambarcaţiuni de patrulare militare şi instalaţii radar. Începând din 2014, asistenţa pentru securitate furnizată Ucrainei de SUA s-a ridicat la două  miliarde de dolari.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share