Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Am arătat lumii că suntem capabili să ne extindem rapid prezența oricând și oriunde este necesar”

Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele viitoare războaie și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală”, a afirmat miercuri Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Principalele autorități militare ale NATO, șefii apărării din statele NATO și omologii acestora din Finlanda și Suedia se întâlnesc în  aceste două zile,  la sediul NATO de la Bruxelles pentru o reuniune la cel mai înalt nivel a Comitetului Militar. Secretarul general adjunct Mircea Geoană a deschis prima sesiune a reuniunii împreună cu amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar, în prezența generalului Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat în Europa (SACEUR) și a generalului Philippe Lavigne, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT).

General Mark Milley, Chief of Defence of the United States of America and Lieutenant General John Deedrick, NATO Military Representative for the United States of America

Comitetul militar va discuta despre întărirea poziției de apărare și descurajare a Alianței prin creșterea gradului de pregătire, dezvoltarea capacităților și interconectarea planificării militare naționale și NATO,  mai strâns ca niciodată. De asemenea, șefii apărării vor discuta despre situația militară din și în jurul Ucrainei. Mâine, sesiunile vor include partenerii operaționali ai NATO pentru a discuta despre Misiunea NATO în Irak și Misiunea Forțelor din Kosovo. În declarațiile sale de deschidere, amiralul  Rob Bauer s-a referit la mediul de securitate global degradat cauzat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Bauer: „Din păcate, vedem zorii unei noi ere a apărării colective. Cu toate acestea, este o eră pentru care NATO este pregătită. Am arătat lumii că suntem capabili să ne extindem rapid prezența oricând și oriunde este necesar”

Secretarul general adjunct Mircea Geoană  a subliniat că NATO „trebuie să păstreze capacitatea și capacitatea militară de a apăra Alianța împotriva tuturor provocărilor, acum și în viitor, inclusiv în operațiunile multi-domeniu”.

El a mai identificat trei domenii de activitate importantă în perioada premergătoare următorului Summit care va avea loc la Vilnius în cursul acestui an: investiții  mai mult în apărare, creșterea producției de arme și muniții și transformarea NATO pentru era digitală. În cadrul întâlnirii s-a păstrat și un moment de reculegere în memoria tuturor militarilor NATO căzuți la datorie.

România este reprezentată la această întâlnire de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu

Agenda discuțiilor va acoperi aspectele de importanță strategică la nivelul Alianței, la momentul actual. Printre temele abordate se numără războiul din Ucraina, provocările de securitate, accelerarea implementării unor documente doctrinare, precum „Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului” (NATO Warfighting Capstone Concept) și „Conceptul de Descurajare și Apărare a zonei Euro-Atlantice” (Concept for the Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area), respectiv dezvoltarea de capabilități.

Agenda discuțiilor  mai  cuprinde: postura de apărare și descurajare a  NATO; implementarea conceptelor privind ducerea războiului; descurajarea și apărarea zonei euro-atlantice; sprijinului acordat pentru Ucraina; misiunile și operațiile NATO
General Daniel Petrescu, Chief of Defence of Romania and Lieutenant General Vasile Toader, NATO Military Representative for Romania

Comitetul Militar NATO reprezintă cea mai înaltă autoritate militară în cadrul NATO și are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde provocărilor de securitate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share