Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Am fost în Mina Livezeni pentru două ore, printre cele mai prețioase ale întregului mandat de ministru

”Am coborât la 300 de metri către inima pământului, acolo unde sunt “oameni și cărbune”, vorba lui Geo Bogza.

După evenimentele, prilejuite de aniversările care au avut  au avut loc  la E.M. Lonea- 150 de ani   și  75 de ani la   Universitatea de Petroșani, ministrul Energiei Sebastian Burduja a coborît și în subteranul Minei Livezeni, deoarece a dorit să vadă cu ochii săi, și să se convingă cum lucrează minerii și ce utilaje au la locul de muncă.
”Am fost în Mina Livezeni pentru două ore, printre cele mai prețioase ale întregului mandat de ministru.
Despre cărbuni: am participat la extracția a 5 tone, cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Aici, la Livezeni, e singura mină dintre cele patru  rămase în Valea Jiului,  unde există mecanizare. Faptul că mașinăria aceasta încă funcționează astăzi,  e un mic miracol, dovadă a muncii și inventivității românești.
Despre oameni? Greu să exprim totul în câteva rânduri. Sunt români cu fețele și brațele murdare de cărbune, dar cu sufletele curate. Oameni care pleacă de acasă și nu știu dacă se mai întorc. Oameni care muncesc în patru schimburi și asta de generații întregi. Din palmele lor a fost repornită economia României după cel de-al Doilea Război Mondial. Iar acum nu ne cer decât respect, apreciere și o bucată de pâine pe masa familiilor lor, din munca și din sacrificiul lor.
De ce am coborât în mină alături de ei? Din respect pentru cine sunt și ce fac acești români.
Din dorința de a înțelege la fața locului problemele și riscurile cu care se confruntă în fiecare zi.
Și pentru a găsi, împreună,  soluțiile de care Valea Jiului are nevoie.
Am reușit în ultimele săptămâni să facem o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului, și să salvăm cele peste 2000 de locuri de muncă pe care acești oameni le onorează prin munca lor din fiecare zi.
Acest lucru a fost rezultatul unui efort comun: Guvernul României, conducerea companiei, Sindicatul Muntelui, parlamentari și autorități locale. Este nevoie de toți și pe mai departe.
Minerii, după o zi de muncă au mâinile murdare, dar sufletul curat. Alții au mâinile murdare, dar nu de la cărbune, și sufletul la fel de negru.
Din cauza unor asemenea indivizi, de prea multe ori, nu s-a știut dacă există o zi de mâine pentru Valea Jiului.
Aici sunt oameni muncitori, sunt oameni care iubesc România, sunt oameni care își iubesc familiile și sunt oameni cu credință în Dumnezeu. Aici este locul lor. Nu e loc nici de laude, nici de politică.
Este loc de muncă și de a ridica împreună această țară, cu viziune, asumare și curaj. Înainte, împreună!” a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Este singurul ministru care, în ultimii cinci ani, a avut curajul  să coboare în subteran și să stea de vorbă cu minerii, acolo, la front.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin