Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Am fost și vom rămâne mereu alături de fermierii hunedoreni

” Plăcerea muncii aduce perfecțiunea acesteia”

Centrul Judeţean  Hunedoara al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este instituţia publică la nivel teritorial cu cel mai mare impact în rândul populaţiei ce desfăşoară activităţi cu specific agricol, în special, în rândul populaţiei din mediu rural.

Acest centru, datorită unei bune mobilizări și managementului performant impus de actuala conducere,  indicatorii au fost depășiți, iar județul Hunedoara s-a situate la nivel național, printre județele fruntașe.  În cursul anului trecut, 2021, a existat o bună comunicare cu primarii, cu reprezentanții tuturor instituțiilor, care au trebuit să-i ajute pe fermieri să-și completeze dosarele.

APIA Hunedoara are următoarea structură organizatorică aprobată prin Decizia Directorului General  APIA nr.301/2019 :  patru  servicii ( Serviciul Autorizare Plăți ; Serviciul Măsuri Specifice ; Serviciul Control Teren; Serviciul Economic Recuperare Debite , două  compartimente ( Compartiment : Inspecții și  Juridic  și   șapte Centre Locale  situate în localitățile importante ale județului Hunedoara: Brad,Deva,Hunedoara,Ilia,Orăștie,Petroșani ,Sântamarie-Orlea .

Cu un număr de 100 de posturi aprobate, din care 88 sunt de execuție și 12 de conducere , serviciile prestate  de salariaţii instituţiei se adresează către fermieri deținători de terenuri agricole solicitanţi ai plăţilor directe acordate din fonduri europene şi a plăţilor  naţionale compensatorii  la hectar, la care se adaugă și  de producători agricoli sau crescători de animale care solicită diferite tipuri de subvenţii, prime sau plăţi complementare directe din bugetul naţional atât în sector vegetal cât şi în sector animalier şi care totalizează mai mult de jumătate din populaţia activă a judeţului distribuită cu preponderenţă în zona rurală, al cărei obiect principal de activitate, dar şi de existenţă îl reprezintă agricultura practicată sub forma culturilor de câmp şi/sau creşterea animalelor.

Centrul Județean APIA Hunedoara gestionează scheme de sprijin și măsuri de dezvoltare rurală finanțate din: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).  Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).  Bugetul Național (BN). , pentru care anual se plătesc către fermieri peste 53 milioane de euro. În  perioada 18 octombrie 2020 și până la data 4 octombrie 2021  s-au efectuat plăți de peste 24 milioane de euro, pentru fermierii hunedoreni, prin FEADR  și de la bugetul național. Conform centralizării făcute în județul Hunedoara  în anul 2021 16.550  de cereri au fost depuse,  la plata finală, în cadrul  campaniei  2021. 9833 de fermieri hundoreni au fost autorizați la plata finală, iar suma totală autorizată la plată pentru campania 2021 este de 4.678. 481, 19 euro.

Un rol important in cadrul structurii APIA Hunedoara îl are SERVICIUL CONTROL INTERN – INSPECTII , care în anul 2021 a desfășurat următoarele activități de control pe :  ESANTION CLASIC PARTIAL ECOCONDITIONALITATE la 34 FERMIERI – 334 PARCELE; ESANTION CLASIC  la 472 FERMIERI CLASIC – 8202 PARCELE,  67  FERMIERI ZOOTEHNIE 552  FERMIERI SMR 10, Anexa 17b 478 FERMIERI – 730 PARCELE; ESANTION TELEDECTIE:  la 1499 FERMIERI – 12185 PARCELE; 531 COMASATE – 2707 PARCELE; ESANTION CONTROL PENTRU BENEFICIARI MINIMIS LEGUME IN SPATII PROTEJATE: 28 FERMIERI;  la  113 ARDERI și   au fost și   nouă  CONTESTATII.

Compartimentul juridic se ocupă de 28 de litigii cu activitate în instanță din care: calitate procesuală de reclamant în: 1 litigiu care au decurs din acordarea subvențiilor de la bugetul național; 2 litigii care au decurs din acordarea subvențiilor din fonduri comunitare; calitate procesuală de pârât în 25 litigii din care: 0 litigii care au decurs din acordarea subvențiilor de la bugetul național;  24 litigii care au decurs din acordarea subventiilor din fonduri comunitare; 0 litigii privind nerespectarea prevederilor legii nr.544/2001; 0 litigiu privind nerespectarea prevederilor legii nr.554/2004, 1 litigiu alte categorii de litigii.

Număr litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată – 20 din care:1 litigii care decurg din acordarea subvențiilor de la bugetul național;18 litigii care decurg din acordarea subventiilor din fonduri comunitare;1 litigii “alte categorii”.

Soluționări litigii – 8 din care 7 litigii soluționate favorabil : 7 litigii din acordarea subventiilor de la bugetul național; 0 litigii acordarea subvențiilor din fonduri comunitare, -1 litigiu soluționat nefavorabil:  1 litigiu din acordarea subvențiilor din fonduri comunitare.

În perioada  31 august – 8 octombrie la  nivel APIA Hunedoara  au avut loc zece sesiuni de informare, la care au participat peste 1.100 de fermieri, lectorii fiind din APIA central sau din centrele locale.

”Rolul Centrului judeţean  Hunedoara al A.P.I.A. este determinant în dezvoltarea spaţiului rural, în  schimbarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei judeţului Hunedoara. Anul 2021  a fost un an atipic care a impus regândirea paradigmei operaționale și adaptarea acesteia unui nou mod de lucru, guvernat de imperiul digital. În condițiile,  încă ale  distanțării sociale și a nevoii de limitare a interacțiunii fizice, a trebuit să găsim  cele mai bune soluți, i care să ne permită să ne continuăm activitatea în mod eficient, fără sincope și, în același timp, cu respectarea noilor reguli socio-sanitare impuse de  pandemia sanitară.   Pot să spun cu satisfacție, că am păstrat o bună relație cu reprezentanții mass media și am avut o bună comunicare, intensă  și permanentă, venind astfel în întâmpinarea nevoii de informare a fermierilor hunedoreni . Alături de colegi am participat la conferințe, evenimente dedicate sectorului, pentru buna perfecționare. Am emis 120 de communicate și infomări de presă și am fost prezenți  în emisiuni radio și tv, pentru a răspunde la toate solicitările celor,  care beneficiază de serviciile APIA Hunedora.  Nu în ultimul rând, vreau să  mulțumesc colegilor mei, întregului colectiv pentru profesionalismul de care au dat dovadă, pentru că este atributul după care ne ghidăm în misiunea noastră, care vizează efectuarea plăților către fermieri în termenele prevăzute de legislația în vigoare, în mod echitabil și transparent. Ca și până acum, vom căuta să menținem abordarea tuturor provocărilor cu soluții concrete și eficiente, care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale fermierului român și să punem în acord interesele acestuia cu oportunitățile de finanțare europeană și națională. Suntem într-o perioadă de tranziție de la vechea,  la noua Politică Agricolă Comună, în care vom recurge la adaptarea parcursului instituției noastre la noua politică și exigențele acesteia, așa cum am procedat de-a lungul timpului, ținând pasul cu reformele anterioare ale sectorului agricol. Importante sunt  și  consolidarea, creșterea capacității de răspuns și adaptarea sistemului informatic al agenției la elementele de noutate generate de regulamentul de tranziție și de pandemie, precum și continuarea eforturilor de creștere a gradului de digitalizare a proceselor derulate. Vom continua autorizarea la plată în același ritm sustinut, concomitent cu pregătirea Campaniei de primire cereri 2022, care este în plină desfășurare, deoarece,  au fost  trimise către primării, toate programările pentru fermierii, care vor dori să depună cerere. Deja colegii din centrele locale au început actualizarea parcelelor un pic mai devreme, pentru că a fost pus la punct sistemul online de către colegii din APIA central- direcția IT.  APIA HUNEDOARA  a fost și va rămâne mereu alături de fermierii hunedoreni, ”, a declarat  directorul executiv al APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share