Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”România s-a grăbit să închidă minele și termocentralele! Am vrut să fim premianții clasei și acum suntem repetenți!”

Europarlamentarul Maria Grapini reacționează după ce UE a anunțat revenirea la cărbune: “România s-a grăbit să închidă minele și termocentralele! Am vrut să fim premianții clasei și acum suntem repetenți!”
Recentele declarații ale vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), potrivit cărora, în contextul crizei energetice generate de invadarea Ucrainei de către Rusia, țările ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele”, înainte de a trece la surse regenerabile, pentru a evita dependența de gazul rusesc, s-au soldat cu reacția fermă a europarlamentarului umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D.
“Eu am anunțat de mai multe ori că România s-a grăbit să închidă minele și termocentralele! A negociat prost, pentru că termenul stabilit era 2023! Am vrut să fim premianții clasei și acum suntem repetenți! Amânarea folosirii cărbunelui este o necesitate și România ar fi stat bine la acest capitol, dacă nu se grăbea! Cine răspunde de “graba” închiderii termocentralei de la Mintia? Nu se știe, dar ce se știe sigur este că cetățenii au de suferit”, a punctat, revoltată, europarlamentarul Maria Grapini.
Reamintim că, în luna septembrie 2020, europarlamentarul Maria Grapini a fost singurul politician care s-a aflat în mijlocul protestatarilor de la Termocentrala Mintia și care a transmis că va face demersuri, chiar şi la instituţiile europene, dacă va fi nevoie.
În context, Maria Grapini i-a transmis o scrisoare prim-ministrului, Ludovic Orban, la acea dată, în care i-a solicitat să acţioneze de urgenţă pentru remedierea situaţiei critice în care se afla Termocentrala Mintia.
”Susţin demersurile lucrătorilor de la Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi solicit domnului Preşedinte, Klaus Iohannis şi domnului Prim-ministru, Ludovic Orban să intervină urgent! Nu se poate să lăsăm să moară oameni! Treziţi-vă!”, trăgea un serios semnal de alarmă europarlamentarul umanist.
De menționat faptul că vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat, zilele trecute, că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă.
„Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă, în urmă cu o săptămână, și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică”, a spus Timmermans.
„Polonia și alte câteva țări aveau planuri să renunțe la cărbune, să utilizeze temporar gaze naturale și apoi să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult timp cu cărbune, dar apoi s-ar muta imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică”, a adăugat coordonatorul Green Deal.
Iar pentru ca tacâmul imposturii să fie complet, iar trădarea interesului național totală, recent, șeful Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean, a cerut Agenției de Mediu Hunedoara să suspende sau să anuleze autorizația integrată de mediu pentru Termocentrala Paroșeni. 
„Decizia reprezintă nu numai o uriașă greșeală, dar și o dovadă de iresponsabilitate, în condițiile în care,  este evident că Rusia folosește gazele naturale ca pe o armă politică, iar UE permite revenirea la cărbune”, a conchis eurodeputatul Grapini.
”APM Hunedoara a luat notă, cu maximă îngrijorare, de ușurința cu care GNM a transmis solicitarea de sus­pendare a autorizației inte­grate de mediu pentru termo­cen­trala Paroșeni, dar nu va da curs acestei solicitări, pentru că se ba­zeaza pe constatări superficiale, ale auto­rității competente pentru inspectie și control. Sus­pendarea autori­za­ției integrate de mediu atrage implicit și suspen­darea activității termo­cen­tralei, iar aceasta trebuie să fie ultima sancțiune aplicată unui operator eco­nomic și se inițiază doar după ce au fost epuizate toate căile posibile, care să conducă la confor­ma­rea activității cu legislația in vigoare. Or, din co­respondența transmisă de GNM, nu rezultă că ar fi fost dispuse, cu ocazia con­trolului, măsuri cu ter­mene, care să conducă la confor­marea opera­to­rului, la condițiile din auto­rizația integrată de mediu” transmit și reprezentanții APM Hunedoara
Distribuie acest articol Oficial Media
Share