Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

AMAZONIA- un spectacol montat in premiera absoluta pentru Romania

8a

Experimentul artistic “Telecomanda teatrala -Tu alegi ce vrei să vezi!” din 26 ianuarie 2015 al actorilor de la Tony Bulandra din Targoviste a deschis portile unui nou concept cultural ce are ca scop implicarea spectatorilor in alegerea pieselor ce urmeaza a fi jucate. Astfel din cele cinci spectacole lectura prezentate la inceputul anului trecut, publicul targovistean a ales in unanimitate de voturi ca piesa AMAZONIA de Michal Walczak sa fie cea care se va monta pe scena Teatrului Tony Bulandra din Targoviste, in regia lui Chris Nedeea.

AMAZONIA de Michal Walczak, o piesă din dramaturgia contemporană poloneză, este ultimul text dramatic important al autorului, scris în 2009 si va fi montata in premiera pentru Romania in teatrul targovistean -Avanpremiera  pe 24 aprilie si Premiera pe 25 aprilie 2016, de la ora 19.00 in Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Targoviste.

In distributie: Cosmina Lirca, Mircea Silaghi, Cristian Olaru, Ilie Ghergu, Camelia Pintilie, Radu Campean, Andreea Tanase si Sebastian Marina. Regia: Chris Nedeea / scenografia: Marius Nitu / Video-design: Catalin Buzea / Sound-design: Andrei Mihai, Lumini: Oana Caibar si Adrian Dragomir

Am luat parte la repetitiile pentru acest spectacol si l-am rugat pe regizorul Chris Nedeea sa ne ofere cateva raspunsuri la intrebarile despre AMAZONIA si punerea lui in scena.

cris nedea

Oficial Media: Sa le reamintim cititorilor despre acest proiect …

Chris Nedeea: Da, textul ce se monteaza acum face dintr-un parte  proiect demarat anul trecut, ”Tu alegi ce vrei sa vezi- Telecomanda teatrala”. Dintre toate textele acesta a avut cele mai multe voturi. Si noi am agreat acest text, tematica care ne vizeaza pe noi direct, este un discurs depre teatru de fapt si arte interpretative. In ce sens se poate prezenta ceva din bucataria interna, chiar sub forma de parodie, astfel incat sa se vada ce inseamna toata munca depusa pentru crearea unei piese de teatru.

7a

Oficial Media: Cum decurg repetitiile si ce aduce AMAZONIA in peisajul teatral contemporan?

Chris Nedeea: La repetitii suntem foarte ironici cu noi insine si ne dam seama ca sunt atat de multe clisee, atat de multa energie si munca pierduta pentru fiecare secunda de pe scena, sunt ore de munca in spate, care nu se vad, care nu pot fi cuantificate. Actorul ajunge sa se dea cu capul de toti peretii si de toti colegii ca sa reuseasca sa se afle in lumina reflectoarelor. Pe de alta parte e vorba despre fascinatia inceputurilor si de obsesia inceputurilor, de societate, de nostalgia acelui verde inca necontaminat, de aici si Amazonia si nevoia lor de a se refugia intr-o jungla urbana, intr-o jungla reala.

Oficial Media: Defineste jungla urbana…

Chris Nedeea: Jungla urbana insemnand tot ceea ce inseamna cotidian, mizerie, politic si discriminare sociala in jurul nostru versus paradisul pe care il visam, care ne lipseste si ne poate conferi dramul de liniste necesar supravietuirii. Dar este vorba si despre o jungla a carierei, o jungla a debutului. Inceputul oricarui individ intr-o meserie, pentru ca este foarte greu sa-ti incepi o viata sociala, sa poti sa te autosustii, sa-ti faci o cariera si inceputurile astea sunt un fel de saga fara sfarsit… si nu reusim sa trecem de acest prag psihologic de fapt, de permanentizare derutanta a inceputului astuia, tot timpul incepem ceva dar niciodata nu terminam, nu avansam. Eu inca sunt la debut dupa 20 de ani. Iar aici, cativa tineri incearca sa inceapa o cariera, in film, in teatru..si cateodata le iese, cateodata nu, dar le iese cu sacrificii si se pervertesc si pierd; pierd ceva din ei insisi, pierd suflet, pierd energie, isi pierd inocenta in primul rand. E ca un prag de trecere, o maturizare fortata, prin pragmatism si prin toate legitatile care iti guverneaza viata. AMAZONIA are o poveste usor de inteles si mult umor pentru ca distributia este foarte buna.

4a
Oficial Media: Se poate iesi cu spectacolul si la alte teatre din tara?

Chris Nedeea: Sigur, se poate juca si prin tara, doarece am mers pe un decor usor transportabil, foarte mobil, si nu foloseste scenografia traditionala, totul este minimalist si usor deplasabil.

Oficial Media: Si acum pe final….a fi sau a nu fi actor?

Chris Nedeea: Munca actorului in general este una extrem de grea. Acesta este nevoit sa-si insuseasca practic un univers psihologic care nu este al lui, sa se puna in situatiile acelea si sa incerce sa devina altcineva macar ca proiectie mentala, ceea ce un om normal nu trebuie sa o faca niciodata. Cum ar fi sa-ti inchipui ca esti altcineva, tu ca om normal? Teoretic, un actor consuma intr-o ora pe scena, mai multa energie emotionala decat un om normal intr-o luna. Pentru ca, dincolo de consumul de suflet implicat, pe acestia risca sa-i coste si viata personala, relatia, sanatatea psihica. AMAZONIA este asadar ‘o privire’ critica aruncata in bucataria industriei de spectacol, de la noi si de aiurea, dar si o poveste de dragoste care rezista pana la final, in traditia celui mai clasic happy-end.

Despre autorul piesei, Michał Walczak (n. 1979)

Dramaturg polonez contemporan ale cărui piese sunt reprezentate cel mai des atât la nivel național, cât și internațional. Lucrările sale au fost traduse în 20 de limbi în ultimii câțiva ani. Pe scenele teatrelor și la televiziune au fost montate mai mult de 30 de spectacole ale sale, care s-au bucurat de aprecierea criticilor și publicului. Walczak are un stil personal, unic, care combină temele grave cu umorul absurd.

A studiat regia de teatru la Academia de Teatru din Varșovia și este unul dintre cei mai prolifici dramaturgi din tânăra generație. A debutat în 2001 cu piesa SANDBOX, o poveste despre incapacitatea LUI și a EI de a comunica emotional și de a (se) iubi. Textul s-a bucurat imediat de succes, fiind montat in 11 teatre din Polonia și SUA și tradus în germană, engleză, maghiară, ceha și italiană.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share