Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

APIA a stabilit cuantumurile ANT-urilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2022

 Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că au fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) pentru anul de cerere 2022 și s-a demarat procesul de autorizare la plată a acestor scheme.
 În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 86/31.01.2023 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 90/01.02.2023, valoarea plafonului este de 223.998.200 euro și se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

 Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 379/02 din 3 octombrie 2022.
La nivelul județului Hunedoara se continuă  și seria prezentărilor intervențiilor gestionate de APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Judetean Hunedoara din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei.
Aceștia au fost alături de fermierii din comunele:  General Berthelot, SÂNTAMARIA Orlea, Răchitova, Densus și Totești .
PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții finanțate prin Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale – măsuri pentru susținerea pieței) și 38 intervenții finanțate prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale. Totodată, Planul va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.
” Alături de colegii  din centrul județean, am demarat campaniile de informare, care să vină în sprijinul fermierilor hunedoreni și ne vom deplasa acolo unde este nevoie și suntem solicitați pentru a da explicații.  Alți colegi lucrează la întocmirea documentațiilor, alții se deplasează în teren. APIA lucrează intens la elaborarea, respectiv completarea manualelor de proceduri și a ghidurilor destinate fermierilor, astfel încât procesul de primire a cererilor unice de plată aferente campaniei 2023 care va debuta la data de 1 martie, să se desfășoare fără dificultăți si asigurand astfel continuitatea plăților către fermieri in noua perioada de programare. Suntem și voi fi mereu alături de fermieri! a ținut să declare directorul executiv al APIA HUNEDOARA ec. Veronica Topor.
Pentru  implementarea intervențiilor din Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei, aprobat de către Comisia Europeană în decembrie 2022, a fost  creat pe site-ul  https://apia.org.ro/planul-national-strategic-2023-2027…/ o secțiune specifică dedicată intervențiilor pe care APIA le gestionează.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share