Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

APIA anunță un record la plata subvențiilor. 92% din fermieri vor primi bani

Deși termenul limită de achitare a subvențiilor agricole, aferente anului de cerere 2019, este 30 iunie 2020, conform regulamentelor europene, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat ieri, 28 ianuarie 2020, că a achitat subvențiile pentru 92% din totalul fermierilor care au cerut aceste plăți din agricultură. Sumă totală a plăților efectuate este de 2.115.068.354,57 euro.

Și Centrul Județean APIA Dâmbovița are o statistică favorabilă, iar la campania din anul 2019 nu au fost probleme cu autorizarea la plată. La nivelul județului au fost înregistrare 23.703 de cereri unice, iar dintre acestea, aproape toți fermierii au primit măcar o plată.

La data de 21 ianuarie 2020 s-a demarat și efectuarea plăților aferente Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) pentru vegetal și zootehnie, unde au fost plătiți deja 11.263 de fermieri.

Mai multe detalii a oferit astazi, în conferința de presă, Oana Năstase, purtător de cuvânt în cadrul APIA Dâmbovița:

”Sunt fermieri care la acest moment și-au încasat plățile integral. Pentru autorizarea la plată se ia decizie pentru fiecare cerere în parte, eșantioanele se stabilesc de APIA central, iar autorizarea se face și în funcție de câte scheme de plată a solicitat fiecare fermier.

Luna aceasta s-au primit și cererile de plată pentru motorină, cea utilizată și achiziționată în trimestrul IV 2019. Cererile pentru motorină se depun mereu în luna următoare trimestrului pentru care se face achiziția de combustibil. În ultima luna din an, adica în decembrie 2018, fermierii au solicitat un raport prealabil de finanțare. Pentru 2019 sunt 394 de acorduri favorabile. Fermierul își estimează o cantitate de motorină pentru culturile din anul următor și solicită acest acord de finanțare. Sprijinul pentru motorină constă în rambursarea diferenței de acciză de la pompă. Pentru trimestrul I se va depune cerere de plată în luna aprilie. Se aduce declarația de suprafață, culturile înființate, în cazul în care acordul a fost mai mare sau mai mic. În prezent sunt 163 de cereri înregistrate. Sprijinul pe 2019, pentru trimestrul IV este de 1,89 lei/litru iar pentru 2020 s-au primit 395 de cereri și s-a stabilit un cuantum de 1,52 lei/litru, diferența care se va rambursa.

Dacă nu se va reuși depunerea unei cereri în ultima lună a anului, se poate veni în orice lună, dar nu se va primi sprijin decât pentru motorina achiziționată și utilizată din luna următoare aprobării acordului.

În luna februarie vom avea întâlniri zonale cu fermierii, sperăm să avem cât mai mulți oameni prezenți ca să lămurim toate neclaritățile și să avem cât mai puține probleme în campania din 2020. Vor fi anunțate toate comunele, prin intermediul Prefecturii sau Primăriilor. Avem 200 de ”mari fermieri”, cu suprafețe peste 50 hectare.

Probleme ridicate la întâlniri:

Fermierul încă nu a înțeles că identificarea parcelei în sistemul nostru electronic, trebuie făcută de el. Noi ca și funcționari nu avem de unde să știm unde este amplasată parcela fermierului. APIA a venit în sprijinul fermierilor și pe partea aceasta și le sugerăm să facă o cerere pentru a-i ajuta cu identificarea în teren. Se merge cu GPS-ul, cu fermierul pe teren, iar digitizarea și poziționarea se face după acele puncte. Mai este o problemă legată de faptul că fermierii nu dețin acte care să le dea dreptul de utilizare la întreaga suprafață deținută. Cu toate acestea, nu mai sunt problemele din trecut de acum 6 ani, la suprapunerea terenurilor. Digitizarea este foarte importantă iar numărul fermierilor implicați în șantioanele de control a scăzut.”

Imagini din conferința de presă:

În tabelul de mai jos reamintim cuantumurile stabilite în conformitate cu Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ANT, pentru anul de cerere 2019.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share