Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Aplicație pentru telefoanele inteligente împotriva speciilor invazive

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (CCC) a lansat vineri, 24 februarie, o aplicatie dezvoltată pentru telefoanele inteligente, având ca scop să ajute cetățeni în a identifica și face schimb de informații cu privire la 37 de specii de floră și faună străine în Europa. Aplicația „Specii străine invazive  în Europa” conține informații detaliate și fotografii ale acestor animale și plante, este gratuită și poate fi descărcată pentru sistemele de operare Android și iOS.

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil pentru CCC, a declarat:

”Frumusețea acestei aplicații este că transformă utilizatorii săi în oameni de știință în civil, ajutând astfel la monitorizarea acestor specii care pun în pericol biodiversitatea Europei. Informațiile colectate cu ajutorul aplicației vor spori cunoștințele pe care le avem deja despre aceste specii. Astfel, vom crește gradul de conștientizare de către populație a problemelor care au drept cauză speciile invazive străine.”

Aplicația le permite cetățenilor să folosească sistemul de poziționare geografică și aparatele de fotografiat de pe telefoanele mobile la reperarea acestor specii. Prin trimiterea unei fotografii și a locului în care a fost realizată, prin intermediul noii aplicații, utilizatorii contribuie la elaborarea unei hărți a speciilor invazive și a zonelor în care apar acestea, colaborând astfel la realizarea unei Rețele europene de informații despre speciile străine.

Printre cele 37 de specii invazive străine se numără, de exemplu:
– veverița gri americană, care poate fi purtătoarea unui virus letal pentru veverițele roșcate autohtone;
– ratonul, care poartă unele boli ce afectează atât oamenii, cât și animalele sălbatice sau domestice; sau
– racii de apă dulce nord-americani, care sunt purtătorii unei ciuperci letale pentru speciile similare autohtone.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share