Aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea unor proiecte strategice în sectorul energetic din România!

Aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea unor proiecte strategice în sectorul energetic din România!
Comitetul de Investiții a  dat  aprobarea pentru a primi bani, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiții!
Este vorba despre:
8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producție de 735 MW.
⚡️Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt
⚡️Construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa
⚡️Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est
⚡️Construire unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Isalnița
⚡️Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Rovinari
⚡️Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Turceni
⚡️Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Rosia-Rovinari
⚡️ Construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia – Rovinari
Alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalnița în valoare totală de 506.250.603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, și Turceni, în valoare totală de 335.009.630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare. Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW.
⚡️ Proiecte depuse de Transelectrica în valoare totală de 475.510.339 de euro, din care 393.674.931 euro din Fondul pentru Modernizare.
⚡️LEA 400 kV Gădălin-Suceava
⚡️Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad. Etapa II
⚡️Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad.Etapa III
⚡️Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu
> Proiect pilot – Retehnologizarea Stația Alba Iulia în concept de stație digitală
> Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile Sibiu Sud și Bradu
⚡️Optimizarea funcționării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID)
> Sistem de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro
”Au fost aprobate fonduri și pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro vor fi alocați anul acesta. În perioada imediat următoare vom aproba și OUG de reglementare a cadrului instituțional și a fluxurilor financiare pentru operaționalizarea Fondului pentru Modernizare. Vom continua să facem investiții ca în perioada următoare România să devină independentă energetic” a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.
”Foarte bine, dar,  de ce, nu ne spune nimic domnul ministru,  despre deblocarea altor mari proiecte de investiții din Fondul de Modernizare, aparținînd unor investitori privați. Asta, în condițiile în care, vorbim de o finanțare care ar putea ajunge pînă la nivelul de 15 miliarde de euro” se întreabă cei de la Energycenter.

Pentru o informare corectă amintim ca inca din 2019, Ministerul Energiei a anuntat potentialii investitori sa depuna proiecte de finantare in domenii ca stocarea energiei, inlocuirea carbunelui si echilibrarea retelei, modernizarea si constructia de noi tronsoane de infrastructura energetica, hidrogen verde, cogenerare de inalta eficienta, modernizarea retelelor de termoficare, energie nucleara, eficienta energetica, biocarburanti.

Si s-au depus proiecte pentru aceste domenii, in situatia in care la vremea respectiva se aprecia ca nivelul de finantare ar fi intre 4,5 si 5 miliarde de euro. Procedura era una cat se poate de clara: dupa ce se intocmea lista cu proiectele eligibile, aceasta urma sa fie trimisa la Bruxelles pentru validare, dupa care se intorcea la minister pentru definitivarea fiecarui proiect in parte. Lucrurile s-au blocat insa in momentul in care s-a organizat licitatia pentru stabilirea consultantului, care a fost ales in urma unei licitatii castigate de Giga. Licitatia a fost insa contestata de catre Deloitte, dar, din informatiile noastre Giga a ramas castigatoare. De atunci incoace nu se mai stie nimic, totul a ramas in aer. In mod normal trebuiau depuse proiectele tehnice si apoi acestea intrau la finantare cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Amintim ca granturile pot ajunge pana la 70-80% din valoarea proiectului. Niciunul din aplicantii inscrisi inca din 2019 nu a primit vreun raspuns pana in momentul de fata. Cu exceptia unuia, care este nimeni altul decat Transelectrica. De asemenea, Virgil Popescu a precizat ca si Complexul Energetic Oltenia va beneficia de o finantare de circa 1,8 miliarde de euro tot din acest Fond. Ei, aici avem o nedumerire. In 2019, cand s-au depus proiectele ce urmau a fi trimise la Bruxelles nici Transelectrica si nici CE Oltenia nu aveau depus vreun proiect. Cum si de unde au aparut pe finantare aceste doua companii ale statului, in timp ce despre celelalte proiecte nu se stie nimic. Ce ascunde Ministerul Energiei in acest sens?

Oricum si in cazul Transelectrica suma aprobata este mult sub necesar. Mai precis, ca urmare a Deciziei pozitive de plata a Comisiei Europene din data de 6 decembrie 2021, Banca Europeana de Investitii (BEI) a facut in decembrie, prima plata din bugetul Fondului pentru modernizare pentru primul proiect românesc de investitii acceptat pentru finantare din acest  mecanism. Proiectul, Linie Electrica Aeriana (LEA) 400 kV Constanta Nord – Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA si transmis catre BEI de Ministerul Energiei in data de 14 septembrie 2021 prin intermediul platfomei aferente, a fost confirmat, ulterior, de BEI ca investitie prioritara, in conformitate cu prevederile articolului 10d(2) din Directiva (UE) 2003/87 (cu modificarile si completarile ulterioare) cu incadrarea in aria de prioritate “modernizarea retelelor energetice”.

Foarte bine, dar cu celelalte proiecte ce se întâmplă?

Fondul pentru modernizare reprezinta un instrument cheie pentru dezvoltarea investitiilor in proiecte energetice, care prevad imbunatatiri in eficienta energetica, modernizarea sistemelor energetice si tranzitia in regiunile dependente de carbune in Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la pretul pietei mai mic de 60% din media UE. Fondul este finantat prin tranzactionarea pe piata a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030 a caror suma se incadreaza in prezent la peste 14 miliarde de euro pentru Romania. De bugetul Fondului pentru Modernizare beneficiaza 12 state din Uniunea Europeana: România, Bulgaria, Croatia, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia. Se pot finanta proiecte privind stocarea energiei, inlocuirea carbunelui si echilibrarea retelei, modernizarea si constructia de noi tronsoane de infrastructura energetica, hidrogen verde, cogenerare de inalta eficienta, modernizarea retelelor de termoficare, energie nucleara, eficienta energetica, biocarburanti.

sursa: energyCENTER

Distribuie acest articol Oficial Media
Share