Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Arta de a nu încerca

Cei care practică taoismul au observat că oamenii tind să acționeze pe căi care s-au dovedit a fi neproductive. Totodată, în încercările lor de a altera căile naturale ale vieții, tot ce au făcut a fost să îngreuneze și să complice totul. Toate strădaniile, regulile, eticile sau valorile au fost inventate ca să ajute omenirea, desigur. Totuși, dacă e să ne luăm după marii maeștri taoiști, ar trebui să scăpăm de toate.

De ce? Pentru că toate aceste idei făurite de om doar ne îndepărtează de cursul natural al vieții. Încercarea de a modifica ceea ce natura a creat este ca și cum ai înota împotriva fluxului: epuizant și nu duce nicăieri.

Foarte mulți oameni încearcă din răsputeri să-și simplifice viața, aducând-o tot mai aproape de un anume ideal. Din păcate, acest ideal nu poate lua formă, pentru că oamenii îl duc în direcția greșită. Spre exemplu, fiecare om își dorește să fie fericit. Pentru unii, fericirea înseamnă bani, case, mașini și altele, dar în momentul în care au parte de toate acestea, își dau seama că au greșit, pentru că sunt nefericiți. În cele din urmă, este prea târziu. Ei își dau seama că au muncit o viață întreagă pentru a ajunge la fericire, când aveau deja parte de ea.

Fericirea despre care vorbesc se află în simplitate. De ce să ne complicăm viețile cu lucruri absolut irelevante? Putem să ne bucurăm de razele soarelui, de adierea vântului, de o îmbrățișare caldă și așa mai departe. Cu alte cuvinte, ar trebui să ne bucurăm de ce avem deja, să conștientizăm minunea numită „viață”, iar făcând acestea, fericirea vine în mod inevitabil.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share