Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Atenție! echipamentul neadecvat poate face victime și pe un traseu turistic ușor

O femeie de 67 de ani din Slovenia a avut parte în urmă cu câteva ore, de un accident aparent banal, dar cu consecințe grave: pentru că nu a avut o încălțăminte adecvată, aceasta a alunecat lângă Sfinx și suferit o teribilă fractura de tibie, de peroneu și de maleolă.
Salvamotiștii din Bușteni și Prahova i-au acordat îngrijirile necesareșsi au coborât victima de pe munte. Ea a fost preluata de un echipaj SMURD și transportată la spital. Așadar, echipamentul neadecvat poate face victime chiar si pe un traseu turistic foarte usor.

Atunci cand vrei sa mergi la munte, fie ca vrei sa faci o drumetie de o zi sau o excursie de cateva zile, vara sau iarna, trebuie sa ai in vedere anumite aspecte importante:

– Starea vremii

– Timpul in care se va parcurge traseul

– Gradul de dificultate

– Posibilitatile de cazare si transport

Ehipamentul din dotare trebuie sa fie usor de manevrat, calduros si practic.. Un echipament de munte corespunzator, rezistent si de calitate face intotdeauna diferenta (mai ales cand e vorba de viata ta).

Echipament,  elemente necesare si importante:

Briceagul – Un accesoriu care ocupa putin spatiu, nici nu simti ca il ai cu tine, il poti folosi doar in cazuri de urgent, cum ar fi, repararea echipamentului, pregatirea hranei, etc.

Traseul – Inainte de a pleca la drum, e bine sa te asiguri ca ai la tine o busola (asta daca stii sa o folosesti), o harta sau un sistem de navigatie.

Trusa de prim–ajutor trebuie sa contine unele elemente de baza si foarte importante, de exemplu: apa oxigenata, leucoplast, pansament steril si fase, fasa elastica, vata si medicamente pentru raceala, rani sau durere. Este important si deloc de neglijat cunoasterea unor tehnici de prim- ajutor, tehnici care va pot ajuta cel putin pana la sosirea medicului.

Folia de izopren sau izolir este o saltea pentru cort si nu numai, usoara si buna izolatoare. Salteaua se foloseste cu folia de aluminiu in sus, pentru ca reflecta caldura radianta.

Bocancii – cea mai importanta  piesa  a echipamentului pentru munte, protejeaza picioarele și mai ales gleznele. Se recomanda purtarea bocancilor pe orice traseu de munte, indiferent cum este vremea. Este indicat ca acestia sa aiba cat mai putine cusaturi, sa fie cat mai comozi si cat mai usori posibil. Daca sunt material Goretex si talpa Vibram, cu atat mai bine!

Laterna frontala – este unul din elementele cheie atunci cand pleci intr-o drumetie pe munte. Cu o lanterna frontala ai ambele maini libere, lumina vine de deasupra, autonomia bateriei este una crescuta iar datorita benzii elastice, aceasta se poate ajusta si fixa in functie de persoana care o poarta.

Apa – cantitatea necesara de apa pentru o ora de traseu este de 250  mililitri, astfel pentru un traseu de 8 ore este necesara o cantitate de 2 litri. Este foarte important sa te hidratezi corespunzator in timpul unei drumetii, indiferent ca e vara sau iarna; iar daca mai intalnesti in cale si un izvor de munte…te poti declara norocos.

Fie ca este vorba de o drumetie de o zi sau de mai multe zile, toate aceste lucruri sunt foarte importante si trebuie sa le ai cu tine, mai ales ca unele dintre ele ocupa putin spatiu si iti pot salva viata.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share