ATENȚIE: praf saharian peste România

Agenția Națională de Meteorologie aduce la cunoștința opiniei publice că în perioada 30 martie – 01 aprilie circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre. Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.
Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.
Totodată, din datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în următoarele zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, la nivelul României, miercuri circulația aerului se va realiza predominant dinspre sud- vest- vest spre nord-est- est, iar joi și vineri predominant dinspre sud- sud-vest spre nord- nord-est. Vântul va avea intensificări temporare la munte și local în restul teritoriului, cu precădere în regiunile sud-estice.
Începând din această noapte se vor semnala precipitații, la început în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte, apoi pe arii restrânse și în rest.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share