Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Războiul ” pe hidrocentralele de milioane de euro din ariile protejate

USR a sesizat, marţi, Curtea Constituţională pe proiectul de lege prin care PSD, PNL, UDMR şi AUR au dat undă verde construirii de hidrocentrale mici în ariile protejate, formaţiunea acuzând majoritatea parlamentară că prin aceste prevederi ”apără interesele băieţilor deştepţi din energie şi îi scapă de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 milioane de euro în proiecte ilegale”.
Un adevărat război, s-a iscat între formațiunile politice, parlamentare, odată cu depunerea acelei sesizări. Acuze se fac din mai multe părți,  iar se aruncă în spațiul public diferite afirmații, unele grave, chiar.  Dar, din păcate, cei care suferă este  sunt românii sărăciți  și unele firme care, trăiesc de pe o zi pe alta.
”Proiectul distruge iremediabil niște arii protejate pentru un beneficiu economic infim. E ca și cum ți-ai tăia o mână și ai arunca-o din balon ca să mai scapi de balast. Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem, pentru a crește producția de energie cu 0,4%. Distrugem ariile naturale protejate pentru un câștig iluzoriu. Asta în vreme ce investitorii vor să extindă parcurile eoliene, iar statul român nu se grăbește pentru a îmbunătăți cadrul legal. De ce? Doar pentru că niște băieți deștepți au băgat ilegal sute de milioane de euro în construcții ceaușiste din care s-au îmbogățit firmele lor de casă. Iar acum vor să își desăvârșească opera, să acopere aceste ilegalitați constatate deja de către instanțele de judecată și să mai pompeze niște sute de milioane de euro, distrugând pentru totdeauna mediul de care ar trebui să se bucure și copiii și nepoții noștri. Invocarea războiului și a nevoii de siguranță energetică sunt doar manipulări ticăloase, cinice. Nu se asigură cu proiectele astea ceaușiste, din care se îmbogățesc niste șmecheri, nicio siguranță energetică! Cu sub 1% creștere a producției nu se îmbunătățește nimic în mod semnificativ. Singurele lucruri certe sunt doar distrugerea iremediabilă a mediului și călcarea în picioare a principiilor de funcționare a statului de drept. Am sesizat Curtea Constituțională în legătură cu acest proiect.” a ținut să transmită  parlamentarul USR, Stelian Ion.
În replică la acest demers, vin cei de la PSD, care consideră că, prin contenstația depusă la CCR, USR blochează practic orice creștere  a capacității României de  a produce energie ieftină și curată, care să conducă la scăderea facturilor pentru populație și economie.
”Această acțiune a USR calcă în picioare chiar interesul propriilor alegători care sunt afectați, în egală măsură, de creșterea prețurilor la energie electrică. PSD subliniază că demersul USR nu ar contribui cu nimic la protecția mediului din zonele respective. Acele hidrocentrale deja există în ariile protejate, unele dintre ele fiind construite în proporție de peste 90%. Prin urmare, blocarea finalizării lor nu rezolvă cu nimic situația din acele zone. Din perspectiva protecției mediului înconjurător este preferabil să ai o structură finalizată și funcțională, decât una dezafectată și abandonată. Demersul USR este cu totul absurd pentru că,  amânarea finalizării acelor hidrocentrale obligă România să utilizeze într-o măsură mai mare capacitățile de producere a energiei electrice pe baza combustibililor fosili, care au un efect mult mai poluant asupra mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, hidrocentralele respective reprezintă o investiție publică realizată din banii cetățenilor români, care însă nu poate fi fructificată din cauza blocajelor acestui partid anti-social și anti-național” arată socia democrații.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ privind finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a unor hidrocentrale abandonate. Investiţiile făcute în aceste unităţi sunt de sute de milioane de euro, iar această lege va permite continuarea lucrărilor, astfel încât, edificarea lor să aducă plusul de energie electrică necesar sistemului naţional energetic. Este cât se poate de evident că aveam nevoie de noi măsuri, de noi capacităţi energetice, de noi investiţii.
”România nu îşi mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat preţurile în aer, iar viitorul nu ştim ce ne rezervă. Legea votată de Parlament protejează şi mediul, în egală măsură, dar asigură cadrul legislativ pentru ca investiţiile aflate în derulare şi abandonate pe parcurs să fie finalizate. Acestea vor aduce suplimentar în sistemul energetic zeci de mii de MW lunar, energie verde şi, foarte important, în acest context delicat internaţional, mult mai ieftină, ştiut fiind faptul că electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină! În egală măsură, sistemul nostru energetic va deveni astfel mai puternic, mai stabil şi mai fiabil, fapt care va aduce mai multă ordine şi stabilitate în aprovizionarea naţională cu energie”” arată și liberalii.
„Două hidrocentrale noi-nouțe, de pe râul Jiu, stau blocate din cauza unor băieți destepți, care din spațiul biroului călduros au trasat pe hartă niște arii protejate fix pe aceste hidrocentrale. Aceste hidrocentrale sunt construite LEGAL de statul român din banii noștri și au toate avizele de mediu!
Având în vedere actuala situație geopolitică, TOATE țările europene caută soluții la independeța energetică. Ce facem noi? Noi nu putem finaliza ce am construit în urmă cu 30 de ani pentru că USR se opune. De ce? Pentru că nu vom mai avea stratul de ozon dacă finalizăm aceste două hidrocentrale, spun ei.
Românii nu au ce mânca, românii nu își pot plăti facturile. Ce problemă are USR cu independența energetică a României? Ce interese slujesc ei dacă nu interesele românilor?”  a transmis și Georgie Simion, liderul AUR.
Rămâne de văzut cum se va soluționa acest ”război” și ce decizie va lua Curtea Constituțională.
Legea adoptată de majoritatea parlamentară prevede scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice, precum şi asigurarea unei distanţe de protecţie de 100 de metri între acestea şi restul ariei protejate.
Într-o primă fază, vor fi reluate şi finalizate hidrocentralele de la Răstoliţa, Bumbeşti şi Dumitra, toate trei realizate în proporţii cuprinse între 90 şi 98%, în care deja,  s-au investit aproape 400 de milioane de euro de către statul român.
Hidrocentralele, în special cele de pe Jiu,  ar trebui  să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share