Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Aurelian Cotinescu în sprijinul educației: After school în școli pentru fiecare copil

În cadrul conferinței de presă care a avut loc astăzi, Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște a prezentat detaliile unui proiect menit să sprijine 4500 de elevi prin crearea unor programe de After School în interiorul școlilor.

Finanțarea este una europeană, însă liderul PNL consideră că cea mai mare problemă este de fapt lipsa de suport pe care o primesc liberalii față de punerea în practică a proiectelor propuse în Consiliul Local Municipal Târgoviște, acolo unde PSD a avut majoritate până în prezent.

Declarații integrale:

”Învățământul trebuie să reprezinte o temă prioritară a dezvoltării administrației târgoviștene, pentru că viitorul orașului depinde de felul cum gestionăm și de modul cum educăm generațiile viitoare. 

Este un proiect înscris în sloganul nostru de campanie ”Se poate și altfel”, astăzi demarăm o primă parte a acestui proiect, numită ”After school în școli pentru fiecare copil”. Proiectul se adresează celor 4500 de elevi ai ciclului primar de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a și urmărim să-l implementăm în fiecare școală.

Am identificat trei probleme principale pe care vrem să le atingem:

  • masa caldă pe care trebuie să o asigurăm obligatoriu
  • activitățile școlare și cele recreative: sport, pictură, artă, care dezvoltă personal copiii, dans, balet, în general se vor asigura profesori care vor ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile și să aibă parte de momente recreative cât mai bune.

Masa caldă se poate asigura prin Cantina Primăriei, astfel încât, logistica pe care Primăria o are, spațiile, precum și oamenii care lucrează în cantină, pot deservi fără probleme acest proiect. Dacă vor fi anumite școli care nu vor putea fi deservite de Cantina Primăriei, putem apela la zona privată a restaurantelor. Copiii vor avea un avantaj, vor rămâne la școală, vor primi masa caldă, nu vor părăsi spațiul școlar și până la ora 17.00, când părinții vin să-i ia acasă, ei vor avea parte de hrană și de activitățile școlare.

Activitățile școlare vor fi organizate astfel încât copiii să aibă posibilitatea să-și facă temele, și în timpul acesta, de 4-5 ore se pot organiza grupe de excelență cu copiii care vor să învețe suplimentar, sau grupe de recuperare pentru cei care au anumite lacune și vor să recupereze materia școlară.

Implementarea: se va face printr-o Axă de finanțare cu bani europeni, axa POCU, care asigură o finanțare atât pentru salariile profesorilor, masa caldă, sau orice alte necesități din proiect (ex.: computere, tablete).

Durata de implementare a proiectului este 1 an de zile, și durata de finanțare este de 3 ani, pe această axă. Apoi vom vedea dacă se poate finanța din bugetul local, sau din altă sursă.

La început de an, părinții vor anunța dacă doresc să participe la acest program și in funcție de asta, se vor face grupele.

Profesorii din școli vor asigura o bună desfășurare a activităților de After School și dacă nu vor fi suficienți profesori, atunci Inspectoratul Școlar Județean, va asigura profesori din alte zone care vor deservi această activitate.

Avantajele sunt multiple: copiii rămân în școală, beneficiază de masă caldă, absenteismul poate fi combătut foarte ușor, copiii își termină temele, astfel încât atunci merg acasă vor sta cu părinții și vor avea alte activități recreative.

Acest program este o modernizare a învățământului târgoviștean. S-au renovat și extins școli, dar dacă nu găsim o utilitate corectă a acestor spații nou create, atunci le-am construit degeaba.

In plus, venim și cu transportul public, o componentă pe care am abordat-o acum un an de zile în Consiliul Local, a fost votată de toți consilierii, inclusiv cei PSD, primarul și-a luat angajamentul că va susține proiectul liberal, de asigurare a transportului public gratuit pentru elevi și studenți, și de asigurare a patru linii de autobuz pentru elevi și studenți.

Aceste linii trebuiau să deserveasă exact școlile, astfel încât copiii să poată merge cu autobuzele, și părinții să nu mai fie nevoiți ca în fiecare dimineață să meargă către școli să lase copiii, să întârzie la programul de muncă, să aglomereze orașul. Copii vor avea posibilitatea să se întoarcă acasă în siguranță.

Din păcate proiectul depus de noi acum un an de zile a fost abandonat de către actuala conducere a primăriei. Toată lumea a promis, s-a votat, apoi a devenint un fiasco pentru că primarul a considerat că nu trebuie să-și păstreze cuvântul, sau respectul. A motivat că nu poate să prindă în bugetul anual aceste cheltuieli, cu toate că sunt prinse tot felul de cheltuieli pentru proiecte ratate. Unul din ele este Stadionul. Singurul proiect important al primarului, care a fost ratat cu desăvârșire. Puteau să bugeteze bani pentru elevi, pentru că ei reprezintă cu adevărat viitorul nostru. Dacă nu înțelegem importanța învățământului, nu putem dezvolta acest oraș. Putem planta panseluțe, să ne ocupăm de sensuri giratorii, că să obținem voturi, dar asta nu înseamnă că dezvoltăm orașul. De fapt ne mințim, de la o etapă la alta și trec generații peste generații și nu reușim să aducem nimic din spate. Copiii trebuie susținuți, au nevoie de ajutor, de un învățământ modern.

Noi nu l-am abandonat, îl propunem în continuare și vă promitem că se va face. Dacă nu se va realiza din toamnă, cu siguranță atunci când vom prelua conducerea primăriei îl vom implementa printre primele proiecte. Este un angajament pe care ni-l asumăm.

Proiectul de After School va fi depus înainte de alegeri, nu avem mari speranțe că va avea sprijin, deși inițial ni se spune că da. Nu trebuie să întârziem cu nimic, indiferent cine conduce Primăria Târgoviște. Sunt cel puțin 4500 de familii care au nevoie de acest suport. 9000 de adulți care vor să știe copiii în siguranță.

Am identificat acest proiect în urmă cu patru luni, dar din păcate a venit pandemia și nu am mai putut înainta. L-am pregătit de atunci, am vrut să-l depunem, dar era inutil pentru că nu putea fi aplicat.” a explicat Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">