30/07/2021

Aurelian Cotinescu, PNL: Situația de pe centura municipiului Târgoviște

Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște, a vorbit în cadrul conferinței de presă de astăzi, despre centura municipiului Târgoviște și ultimele probleme apărute în această zonă. Liderul PNL se declară nemulțumit de modul în care sunt gestionate lucrările, de ”incompetența” constructorilor și se îndoiește că reasfaltarea se va face pe banii acestora.

”De ce de patru ani de zile ni se tot promite încheierea lucrărilor, dar vedem cum se intervine în permanență la suprafețele asfaltate cu doar câteva luni în urmă. Nu cred, sincer, că acest constructor va reface întreaga suprafață pe banii lui. Nu cred că e un constructor atât de slab sau de prost, încât să dea aproape 1 milion de euro din buzunar, și să fie fericit că lucrează în Târgoviște”, a spus Aurelian Cotinescu.

Declarații pe larg:

”Executivul local a anunțat că se vor relua lucrările pe tronsonul Calea Ialomiței, și că practic se va turna un nou strat de asfalt pe cheltuiala constructorului. Mă întreb de ce la nivelul orașelor din Ardeal, sau Ploiești, sau Buzău, nu se întâmplă lucrurile ca la noi, în infrastructura rutieră, sau la nivelul lucrărilor importante făcute de către Primăria Târgoviște. De ce doar la noi vin constructori care se dovedesc a fi incompetenți, pentru că trebuie spus că de 20 de ani, pe centura orașului Târgoviște s-au tot rotit diverși constructori, mai buni, sau mai slabi, care din păcate nu au rezolvat în niciun fel problemele de infrastructură și ulterior s-au mai și retras din lucrările în care erau angajați.

Lucrările de fapt, vin de la straturile care s-au făcut sub ultimul strat de asfalt. Pentru că acolo este vorba de mai multe lucrări: canalizare, stratul de uzură, lucrări care dacă ar fi fost bine executate, nu a fi avut probleme acum. Această gogoriță, cu constructorul care va face pe banii lui, nu va funcționa. Cu siguranță vor apărea procese, unele pierdute, așa cum am avut și cu alți constructori. Iar banii vor fi plățiți în final tot din bugetul local.

foto arhiva
foto arhiva

Lucrările la centură nu au probleme doar pe calea Ialomiței. Dacă mergem pe fiecare pod, din cele mai vechi, executate în urmă, cel de la Valea Voievozilor, vedem cum au apărut gropi. Podul de la Aninoasa, la fiecare 6 luni apare constructorul și reasfaltează pe anumite bucăți acest pod. Vedem noul tronson din zona Teiș. Este prost executat, vălurit. Cu siguranță acolo vor fi probleme mereu.

Această centură, o Cenușăreasă a administrației târgoviștene, ne va crea probleme în continuare. Și de fiecare dată ni se va spune că vor plăti alții, dar în final sunt sigur că tot noi vom plăti.

În Consiliul Local ni s-a cerut votul pentru un împrumut de 50 de milioane de lei, pe care administrația vrea să-l ia. Acești bani vor fi folosiți pentru plata uriașelor datorii, pe care, Primăria Târgoviște, le are la constructorii care lucrează pe centura orașului sau la stdion.

Acel stadion care se construiește de 6 ani de zile. Se va întâmpla probabil ca și pe centură. Noi, liberalii, nu am vorbit dacă este oportună plata către constructorii de la aceste două obiective importante. Dacă sunt facturi scadente ele trebuie plătite, dar Primăria are departamente specializate ca să vadă dacă acele facturi trebuie plătite, dacă lucrările sunt efectuate calitativ, dacă sunt respectate termenele contractuale. Am votat în Consiliul local ca acest împrumut să fie accesat de către Primărie. Ne dăm seama de disperarea administrației publice locale de a finanța lucrări din urmă și în momentul de față primăria are o problemă majoră cu banii.

Primăria Târgoviște are de încasat de la cetățeni, din taxe și impozite, aproximativ, 16-17 milioane de lei, bani pe care nu înțelegem de ce nu-i încasează. Pentru că astfel nu s-ar mai fi luat un credit de 50 de milioane. Ar fi luat un credit de 34-35 de milioane și noi toți plăteam mai puțin. Mă refer la dobânzi, la penalități, pe care Primăria Târgoviște le plătește. În momentul de față nu facem decât să acumulăm datorii la nivelul Primăriei.

Creditul de 50 de milioane, s-a dat cu un comision de acordare, de 110.000 de lei, un comision enorm. De ce nu s-a negociat ca acest comision de acordare să nu mai fie plătit?

Legat de gradul de încasare al banilor din taxe și impozite, Primăria are un departament, care se ocupă de recuperarea acestor creanțe. Care, am calculat noi, consumă în medie, 110.000 de lei/ lună. Cam 1,3 milioane pe an. 10% din ce trebuie să încaseze primăria. Trebuie să înțelegem că vom rămâne cu o nouă datorie pe care o vom plăti în următorii 10 ani de zile.

Sper ca oamenii să înțeleagă aceste subiecte și să fie atenți la felul cum se cheltuie banii din taxele și impozitele lor, pentru că reprezintă viitorul lor și al nostru.

S-a mai vorbit în CLM de scutirea de la plată a majorărilor și penalităților, pentru taxele și impozitele pe care târgoviștenii le datorează și s-a propus data de 31 iulie. Oamenii vor merge în concediu, puțin probabil să plătească, deoarece vor fi plecați în concediu și am propus un termen de 31 septembrie. Înțelegem nevoia urgentă de finanțare a primăriei, și am acceptat acest termen, dar cu amendamentul că vom urmări situația incasărilor și dacă vedem că lucrurile nu merg bine, vom propune un alt termen pe 31 noiembrie, astfel încât să se poată plăti taxele și impozitele fără aceste majorări.” a explicat Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share