01/08/2021
Inițiativa cetățenească „Să punem capăt erei cuștii”: sprijin financiar și stimulente pentru fermieri, în tranziția către sisteme agricole mai durabile!
Inițiativa cetățenească europeană „End the Cage Age” („Să punem capăt erei cuștii”) lansată la 11 septembrie 2018, a avut susținerea a 1,4 milioane de europeni care solicită interzicerea creșterii în cuști pentru toate animalele de fermă. Recent, Comisia a decis să răspundă pozitiv inițiativei cetățenești europene. Astfel, va prezenta planuri pentru o propunere legislativă până în 2023, ca parte din procesul de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”, proces care se află în desfășurare.
Această inițiativă cetățenească reflectă cererea de tranziție către sisteme agricole mai etice și mai durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor UE existente în materie de bunăstare a animalelor. Concomitent cu revizuirea legislației și în scopul înlesnirii unei tranziții către o agricultură fără cuști, care să fie echilibrată și viabilă din punct de vedere economic, Comisia va încerca să identifice măsuri de sprijin specifice în domenii de politică conexe considerate esențiale, cum ar fi comerțul și cercetarea și inovarea.
Creșterea în sisteme alternative implică eforturi financiare consistente. Este foarte important să îi sprijinim financiar, prin diferite instrumente, pe fermieri, în tranziția de la creșterea animalelor în cuști la sisteme alternative cum ar fi sisteme organice, mișcare liberă pentru animale. Noua politică agricolă comună va oferi sprijin financiar și stimulente – cum ar fi noul instrument de programe ecologice – pentru a-i ajuta pe fermieri să-și modernizeze unitățile, astfel încât acestea să țină mai mult seama de bunăstarea animalelor și să corespundă noilor standarde. În plus, statele membre pot recurge la Fondul pentru o tranziție justă și la Mecanismul de redresare și reziliență pentru a oferi sprijin fermierilor în procesul de adaptare la sistemele fără cuști.
Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură a declarat: „Un sistem alimentar durabil este indisolubil legat de respectarea unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor. Mulțumită cetățenilor noștri, Comisia își va spori și mai mult ambițiile în această privință și va elimina treptat utilizarea sistemelor de cuști pentru fermele de animale. În procesul de tranziție către sisteme alimentare durabile, un rol important le va reveni Pactului verde și strategiei „De la fermă la consumator”.
Această inițiativă cetățenească nu face decât să confirme că această tranziție reprezintă și răspunsul la o cerere din partea societății,  pentru o agricultură mai etică și mai durabilă.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share