Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Aurelian Cotinescu: Stadionul Eugen Popescu de la 32 de milioane de lei la 64 de milioane

Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște și candidat la funcția de primar al municipiului, a venit cu noi informații legate de Stadionul Eugen Popescu, un subiect de interes pentru echipa de fotbal, dar și pentru suporteri.

Valoarea investiției de la Stadion a plecat de la o sumă inițială de 32 de milioane de lei, iar în prezent costul a ajuns la 64 de milioane de lei, bani împrumutați de la bancă, spune liderul PNL.

Mai multe detalii a oferit Aurelian Cotinescu, candidat PNL la funcția de primar al municipiului Târgoviște:

”Conducerea Primăriei se află în campanie electorală permanentă și acest cult al personalității, minciunile, demagogia, impostura, sunt de fapt lucrurile care ascund în spate tunuri financiare date orașului Târgoviște. Proiectele ratate sunt mascate de minciuni electorale, sau de termene nesfârșite pe care le dau la investițiile aflate în derulare.

Stadionul Eugen Popescu

Primăria ne-a chemat luni în Consiliul local să votăm un nou proiect, cu o valoare dublă, ajungând la 64 de milioane de lei. Acum doi ani când am luat legătura cu conducerea Primăriei, am considerat că este o bună oportunitate de a ne uni forțele și de a dezvolta proiecte comune în folosul târgoviștenilor. Ulterior am văzut acea față a conducerii Primăriei, am cunoscut oamenii așa cum sunt ei cu adevărat, iar în momentul de față nu mă mai miră nimic din ceea ce fac.

Aranjamentele și situația actuală au fost premeditate. Într-o primă fază ni s-a spus că acest proiect va costa municipalitatea aproximativ 10 milioane de lei. Ulterior am ajuns în Consiliul Local și ni s-a prezentat un proiect de 32 de milioane de lei. Noi, liberalii, am votat, ne-am gândit că susținem echipa. Dar în momentul de față Primăria vine și ne anunță că luni va propune un proiect de 64 de milioane de lei. O valoare dublă decât cea de acum un an de zile. Bani luați din bănci! Și asta dacă băncile le dau bani, pentru că în momentul de față, băncile nu mai împrumută Primăria Târgoviște. Când vom ajunge la adevăr? Pentru că acum în campania electorală, primarul și conducerea sunt dispuși să mintă orice, oricum, pentru a recâștiga suporterii Chindiei, fanii vor un stadion nou, nu vor minciuni electorale. Mai bine venim în fața lor și spunem adevărul, decât să-i tot mințim de un an și ceva știind că banii nu există.

Domnilor din primărie, vă bateți joc de echipa Chindia, de suporteri, de târgovișteni și de banii comunității. Nu dezvoltați acest oraș, dar promiteți și-l îngropați în permanență în datorii.

La acest proiect, în momentul de față avem, expertiză falsă, proces, plângere penală și Inspectoratul de stat în Construcții a sistat lucrările, amendând Municipal Construct, compania Primăriei, cu 5000 de lei. Cauza principală a fost lipsa proiectului. Primarul a promis proiect pentru luna martie, suntem în luna august și proiectul încă nu a apărut.

Curtea de Conturi a găsit un prejudiciu la Municipal Construct, de 500.000 de lei referitor la Stadion. Primăria în calitate de investitor al obiectivului nu a pus la dispoziția executantului, documentația tehnico-economică (proiectul). Deci au construit fără să aibă un proiect pentru stadion, așa cum spuneau. Au reziliat contractul cu primul proiectant, care avea o valoare de 100.000 și acum au un alt proiectant căruia îi plătesc o valoare de 6 ori mai mare. Este din Teleorman al doilea proiectant, dar nici în momentul de față nu a adus proiectul, deși a depășit termenul cu 5 luni de zile.


Primarul, prin aparatul de specialitate, nu a supus aprobării Consiliului Local, documentația tehnico economică a obiectivului de reabilitare a Stadionului. Nu au urmărit respectarea prevederilor legale privind acordarea și reguarizarea avansului în sumă de 6 milioane de lei. Au spus că n-au avut bani și d-aia nu le-au reabilitat. Este o minciună, banii i-au avut, dar nu au făcut  ce trebuie. Iar avansul dat de Primărie către Municipal Construct, acordat în data de 3.10. 2019, nu a fost justificat prin lucrări executate, situație în care Primăria nu a luat nicio măsură pentru recuperarea oprativă a avansului.

Întrebăm, acum când veniți cu noul proiect de 64 de milioane de lei, dublu proiectului trecut, cum justificați majorarea cheltuielilor

privind utilitățile, dacă în devizul inițial, utilități erau 60.000, iar acum sunt 300.000. de 5 ori mai mult. Acum măriți foarte mult cheltuielile pentru alte tunuri financiare? Trebuie să știm și noi, din banii târgoviștenilor se plătește acest stadion.

Cât ne costă verificarea unei completări de proiect tehnic? Inițial era bugetat pe 8400, acum în noul proiect 60.000 de lei. Păi nu știau cât costă de la început? Dintr-o dată și-au dat seama că ajunge la 60.000 de la 8400?

Inițial, cheltuiala elaborată de proiectul tehnic a fost de 41.000 de lei. La completarea actuală, 363.000 de lei. De 9 ori mai mult! Dirigenția de șantier, valoare inițială 37.000, cea actuală 250.000 de lei. La ei totul se înmulțește cu 9. De ce? Este inflația crescută? Sunt alte cheltuieli? Nu cred.

Dispoziția de șantier în valoare de 4,5 milionae de lei. Ne spune și nouă ce lucrări au fost realizate? Solicitări la plată. Trebuie să vedem cum s-a plătit fiecare ban. Nu sunt banii voștri, din buzunarul vostru, sunt banii târgoviștenilor.

Lista de dotări pe proiectul tehnic, revizuit dintr-o dată la 1 milion de euro. Nu s-a știut din primă fază cât costă? Venim acum după un an și ceva și cerem 1 milion de euro în plus?

Iar cea mai tare este organizarea de șantier. Inițial a fost bugetată la 15.000, iar acum vin cu o nouă organizare de șantier care costă 100.000. Păi dacă se lucrează de un an de zile, ce organizare de șantier mai faceți?

Sunt uimit de lejeritatea cu care mint, cu care pleacă banii din acea Primărie pe lucruri foarte puțin documentate.

Ne luăm angajamentul în fața suporterilor și a târgoviștenilor că vom face Stadionul Eugen Popescu, după ce câștigăm pe 27 septembrie Primăria Târgoviște. Acest Stadion se va face, dar cu o valoare minimă de investiție și astfel încât să îndeplinească condițiile federației. Bugetul orașului este în momentul de față cu mult depășit față de ceea ce s-a pierdut ca finanțari, ca proiecte, bani risipiți. Vă promitem că din toamnă demarăm lucrările cu adevărat. La faza de proiectare în care se află noul stadion prin Compania Națională de Investiții, imediat cum începem faza de proiectare, începem lucările la noul stadion. Pentru că acel stadion trebuie făcut. Ne vin bani de la nivel guvernamental. Aceasta este diferența, la vechiul stadion se folosesc bani din împrumuturi bancare, și apoi târgoviștenii vor plăti, iar la noul Stadion din zona UM Gară, banii vin de la Guvern, de la CNI. Imediat cum vom termina stadionul nou, vechiul stadion va deveni o zonă de agrement, o zonă turistică, în sensul că acolo vom putea organiza festivaluri, sau diverse lucruri care țin de turism, fiind în imediata vecinătate a Curții Domnești. Zona poate deveni turistică și poate aduce beneficii din taxe și impozite, din turiștii care vin acolo.

Dacă aveau o viziune, cei din Primărie, construiau Stadionul Eugen Popescu în zona Gării, lângă Mall-ul actual, terminau investiția, aveam un stadion nou, și își recuperau banii de la CNI. Așa trebuia pusă problema. Singura lor dorință este de a aduna voturi. Este disperarea de a promite orice, oricui pentru a aduna voturi.

Piața Tricolorului – un alt eșec al actualei administrații,

unde trei fântâni făcute exact ca pe vremea comunismului și patru cavouri, ne-au costat 2 milioane de euro împrumutați de către conducerea Primăriei. Problema este că apa curge în afara fântânilor și din păcate, doi copii au alunecat, au căzut, și au ajuns la Spital. Singurul răspuns al primarului a fost acela că nu înțelege care este problema, că este doar apă de la fântâni și că puteau fi date mai încet, dar așa a considerat că trebuie să funcționeze fântânile.

Am semnalat în numeroase rânduri situația de pe centura orașului,

acolo unde s-a pierdut finanțarea de 70 de milioane de lei, nerambursabilă europeană, și în acest moment centura ne costă 140 de milioane de lei împrumutați din bănci de către actuala conducere a Primăriei. Lucrările sunt de foarte proastă calitate iar graba ectorală de a acoperi deficiențele de proiectare și execuție cu un covor asfaltic, a dus la apariția unor gropi, atât în bugetul local, cât și în carosabil. Gropi pe care, edilii noștri se grăbesc să le reasfalteze noaptea ca hoții, astfel încât târgoviștenii să nu vadă ceea ce se întâmplă. Dar vedem cu toții că au apărut petice de asflat proaspăt pe întreaga centură a orașului.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share