Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Avertismentul lui Trump: ”NATO și țările europene au profitat de ţara noastră!!!”

La un miting în Conway, Carolina de Sud, fostul președinte Donald  Trump a afirmat că NATO era în faliment până la intervenția sa, subliniind că a impus ideea ca,  toate țările membre să contribuie financiar la apărarea comună.

Cu toate acestea, reacția sa la întrebarea unui președinte fictiv al unei țări membre NATO, în care Trump a declarat că ar încuraja acea țară să facă orice vrea Rusia în lipsa plății pentru apărare, a stârnit îngrijorări.

Sugestia lui Donald  Trump că ar încuraja agresiunea Rusiei împotriva aliaților Statelor Unite – din orice motiv – vine în momentul în care, republicanii din Congres au respins ajutorul pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei și, în timp ce oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila agresiune pe partea de est a NATO, din partea Rusiei.

CONWAY, SOUTH CAROLINA – FEBRUARY

Fostul președinte Donald Trump a transmis un mesaj alarmant aliaților americani în timpul  mitingului  de sâmbătă, în care,  a schițat un scenariu în care ar „încuraja” Rusia să „facă ce dracu își dorește” celorlalți membri NATO.

„NATO a fost distrusă ( dezmembrată) până am venit eu. NATO și țările europene au profitat de țara noastră.  Am spus: „Toată lumea va plăti”. Ei au spus: „Ei bine, dacă nu plătim, ne veți proteja în continuare?” Le-am spus „Absolut nu”. Nu le-a venit să creadă răspunsul.(…) Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: „Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?’ I-am spus: „Nu ați plătit? Ești delincvent?’ El a spus: „Da, să spunem că s-a întâmplat.’ Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă orice dracu își doresc. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile”, a declarat  el.

Casa Albă a denunțat imediat afirmațiile lui Trump, numindu-le „îngrozitoare și labile”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a subliniat că președintele Joe Biden a consolidat alianțele SUA și a sprijinit NATO, adăugând că încurajarea invadării celor mai apropiați aliați de către regimuri criminale este periculoasă și amenință securitatea națională americană.

Afirmațiile lui Donald Trump reflectă o atitudine de lungă durată față de finanțarea NATO. El a criticat frecvent țările membre pentru neîndeplinirea țintei de cheltuieli de 2% din PIB pentru Apărare.  Cu toate acestea, cifra este o țintă orientativă, nu o obligație, și nu generează „facturi” către țările respective.

Analiza declarațiilor lui Trump arată că, în cazul unui posibil al doilea mandat, el ar putea să nu respecte angajamentul de a apăra aliații NATO în fața unui atac rusesc. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea tradițională a SUA față de alianța strategică și ar putea alimenta tensiunile în cadrul NATO.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">