Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Aviația este azi în sărbătoare …. CER SENIN!

În fiecare an, la 20 iulie, aviatorii militari și civili, iubitorii zborului, simpatizanții și susținătorii aviatorilor au fericitul prilej de a sărbători Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. Forțele Aeriene Române, pe lângă faptul că este arma de elită a Armatei României, trebuie să fie în continuare o instituţie de prestigiu a Armatei, păstrătoarea tradiţiilor aeronauticii militare şi a valorilor de înaltă ţinută etică, spirituală, militară şi civică: adevărul, dreptatea, demnitatea, onoarea, gloria, iar membrii acesteia, fie că sunt ofiţeri, subofiţeri, maiştrii militari, gradaţi profesionişti sau personal civil contractual, trebuie să fie tot mai respectaţi de societatea civilă, de instituţiile statului, pentru că ei sunt cei care îşi riscă viaţa în orice moment, în ţară sau în afara acesteia, pentru apărarea interesului naţional al României şi al NATO.
Pilotul nu este impresionat şi uimit de nimic, el pune în practică din cunoştinţele acumulate, respectă ordinele și regulamentele, ridică profesionalismul, disciplina și încrederea la cel mai înalt stadiu al perfercțiunii. Ați privit un avion zburând în înaltul cerului? Zborul transmite omului cel mai complex mesaj (uimire, fericire, teamă, siguranță, încredere etc.), fiind un izvor al emoțiilor și al bucuriilor. Pentru că întâmplarea nu ajută decât spiritele pregătite, pilotul militar trebuie să depună un efort susținut și perseverent pe întregul carierei militare. Iar, trăsăturile esenţiale ale pilotului foarte bine instruit pentru a se confrunta cu spaimele morţii sunt curajul şi îndrăzneala, aşa cum avea să ne prevină şi marele Plutarh: „Nimic nu este de necucerit pentru cei curajoşi, nimic nu este greu pentru cei îndrăzneţi!”. Instituţia pilotului este una de vocaţie, de chemare, dar şi de cunoaştere permanentă și disciplină ireproșabilă.
Aşadar, orice am spune şi orice am face, fie că ne convine sau nu faptul că ridicarea unui avion de la sol impune forțe, mijloace, tehnică de luptă, ceea ce implică costuri pe măsură, Forțele Aeriene Române trebuie să-şi îndeplinească cu dăruire şi devotament misiunea istorică, după îndemnul marelui patriot Nicolae Bălcescu: „Nu ziceţi suntem slabi! Când Dumnezeu dă o misie dă şi puterea de-a o împlini. Nu ziceţi suntem puţini! Ei erau numai doisprezece, acei apostoli care reformară lumea. Dar ei au izbutit, căci aveau în inimile lor dragostea umanităţii şi jertfirea. Fie acestea şi simţămintele dumneavoastră şi veţi regenera aviația.

În cadrul istoriei aeronauticii militare româneşti, există tradiţia conform căreia toţi eroii aerului sunt încorporaţi în Ceruri într-o Escadrilă. Aici,  ei continuă misiunea de apărare a spaţiului cosmic, asigurând securitatea aeriană a cetelor de îngeri. Astfel, piloţii din ceruri intră sub conducerea marelui strateg de oşti îngereşti – Arhanghelul Mihail. Legătura noastră cu eroii aerului nu se întrerupe odată cu plecarea acestora la ceruri, ci ea continuă să rămână vie în memoria noastră și avem datoria morală de a nu întrerupe acest fir al comunicării, al cinstirii și al aducerii aminte în memoria noastră colectivă a bravilor eroi. În acest sens, în memoria eroilor aerului, aviatorii ridică monumente, unde ei se adună în anumite momente ale anului, frânturi de amintiri din zborurile lor, comemorează şi săvârșesc slujbe religioase. De altfel, fiecare mormânt al unui erou al aerului poate deveni monument, pentru că potrivit tradiției piloților, acesta pe lângă cruce mai are și o pală din elicea unui elicopter, acesta fiind și semnul distinct că acolo,  este înmormântat un pilot militar.
”Cu prilejul Zilei Aviației și a Forțelor Aeriene Române, pe toate aerodromurile militare și aeroporturile naționale și internaționale se desfășoară activități speciale pentru această aniversare: ”Ziua Porților Deschise”, zboruri demonstrative, zboruri de acrobație aeriană, expoziții de fotografii aeriene, de avioane și tehnică de luptă, lansări de cărți și reviste, ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane de flori la ”Monumentul Aviatorilor” etc.
În această zi specială pentru aviatori, adresăm urări și felicitări tuturor celor care contribuie la afirmarea aeronauticii românești, participă și susțin împlinirea actului de cultură aviatică, manifestând interes și implicare activă în promovarea valorilor și tradițiilor aeronauticii militare românești.
La mulți ani, aviatorule, oriunde te vei afla! În veci să fiţi slăviţi, eroi ai aeronauticii militare românești!
La mulți ani! Cer senin!”  a ținut să transmită Președintele Ligii Aeriene Române, Filiala Cluj,Comandor (Rz.) Ștefan POPA.

Iar cu ocazia Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, marți, 20 iulie 2021, muzeul este deschis publicului vizitator.Intrarea este gratuită!

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share