Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”

Deva  găzduiește zilele acestea,  un eveniment de prestigiu, care marchează aniversarea celor 200 de ani de la nașterea Eroului Națiunii Române, Avram Iancu.

Manifestarea, dedicată „Crăișorului Munților” la 200 de ani de la naștere, este organizată de Consiliul Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva, în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

Joi dimineață, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, în prezența Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel-Pop, a ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Elena Intotero, a prof. univ. dr. Vasile Dîncu, fost ministru și un apropiat al județului Hunedoara, a prof. univ. dr. Ioan Bolovan – directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, a cadrelor academice și universitare invitate, precum și unui numeros public interesat de viața și epoca în care a trăit Avram Iancu.

În cadrul secțiunilor conferinței sunt  prezentate lucrări prestigioase, argumentate științific, elaborate de istorici și cercetători, cu privire la rolul determinant al revoluționarului și patriotului Avram Iancu în cadrul Revoluției de la 1848/1849 din Transilvania, precum și aspecte relevante, cu privire la liderii mișcării revoluționare, contextul politic și ideologic din perioada revoluției pașoptiste.

Pe lângă personalitatea lui Avram Iancu, vor fi puse în lumină și epoca revoluției pașoptiste din Europa, ideologiile dominante, personalitățile românești și europene contemporane cu liderul moților, legăturile existente între revoluționarii vremii etc. În acest fel, dăm dovadă de prețuire și de profund respect față de Avram Iancu ale cărui viață și luptă se leagă strâns de locuri emblematice din județul Hunedoara, de Țara Moților.

Conferința aceasta se desfășoară la Deva, în inima județului Hunedoara, nu departe de Apuseni, de „locurile noastre de mucenicie glorioasă”, cum numea Nicolae Iorga ținutul Apusenilor, acolo unde Iancu și tribunii lui au condus lupte sângeroase, pentru apărarea demnității românilor ardeleni.

”Este o mândrie pentru mine și pentru Consiliul Județean Hunedoara să fim inițiatorii unei conferințe științifice de talie internațională, organizată sub egida Academiei Române și unica de acest fel la nivel național.  În anul în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa, avem datoria de a-l omagia pe Avram Iancu, Eroul Națiunii Române, care își doarme somnul de veci pe pământ hunedorean, în Panteonul Moților de la Țebea, vegheat de gorunul lui Horea și de numeroșii pelerini care trec pragul complexului muzeal. Avram Iancu a petrecut o parte din viață în județul Hunedoara, a străbătut munții Apuseni alături de moții din zona Bradului, a gândit și a visat sub gorunul lui Horea de la Țebea, a luptat pentru drepturile și libertățile poporului său. De aceea, suntem onorați că județul Hunedoara găzduiește acest eveniment științific unic în țară! Prin intermediul acestei prestigioase conferințe, ne dorim să aducem clarificări asupra vieții și personalității lui Avram Iancu, la fel cum ne dorim să înțelegem mai profund implicarea sa în mișcarea socială și națională a românilor din Transilvania, alături de alți lideri importanți ai vremii. Am convingerea că, în urma acestui eveniment, vom avea o perspectivă mai clară asupra vieții și acțiunilor lui Avram Iancu, dar și asupra contextului istoric din timpul Revoluției de la 1848-1849, la nivel local, regional și european. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei conferințe internaționale la Deva, în județul Hunedoara. Mulțumesc Academiei Române și președintelui acad. Ioan-Aurel Pop, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, care a preluat responsabilitatea organizării evenimentului, le mulțumesc tuturor oamenilor de știință români și străini,  care au înscris lucrări în cadrul conferinței. De asemenea, mulțumesc tuturor celor care au contribuit la promovarea conferinței dedicate memoriei lui Avram Iancu, precum și tuturor celor care au fost prezenți la deschiderea oficială,  desfășurată la Teatrul de Artă Deva” a transmis președintele CJ HD,  Laurențiu Nistor .

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre calitățile lui Avram Iancu care, ulterior, au determinat declararea sa ca erou național, între care se remarcă, ca și virtute determinantă, curajul, însă nu un curaj egoist și izvorât din mândrie sau interese personale, ci un curaj jertfelnic pentru binele comun, un curaj capabil de sacrificiu, după modelul Jertfei lui Hristos pentru salvarea întregii omeniri.

Pe parcursul conferinței, în Sala de Ședințe a Consiliului Județean Hunedoara este expus exemplarul original al Testamentului lui Avram Iancu precum și testamentul tatălui său, Alexandru Iancu.

Lucrările conferinței continuă și în perioada 10-11 mai 2024, în program fiind cuprinse și excursii tematice la Muzeul Aurului Brad și Panteonul Național Țebea.

Manifestările prilejuite de Anul Național AVRAM IANCU, instituit prin lege de Parlamentul României, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului național, vor continua pe parcursul anului 2024 în județul Hunedoara.

”Ca moață născută la Brad, în Țara Zarandului, vă mărturisesc că am avut emoții. Pentru noi, moții, Avram Iancu este simbolul sacrificiului și dedicării pentru idealurile sale și pentru binele comun, un erou care a luptat neobosit pentru drepturile și libertatea neamului său, un exemplu de curaj și determinare în lupta pentru independența și unitatea României. În vremuri de încercare și dezbinare, Crăișorul Munților a arătat că unitatea și curajul pot înfrânge cele mai mari obstacole, devenind astfel,  o sursă de învățăminte pentru prezentul și viitorul nostru” a spus și ministrul Natalia Intotero.

La finalul manifestării grupul „Ceteraşul”, condus de domnul dr. Răzvan Roşu, a prezentat un frumos moment muzical de folclor autentic, specific Ţării Moţilor.

Lupta și jertfa lui Avram Iancu nu trebuie date uitării, nu trebuie învelite în lozinci patriotarde, ci moștenirea lui trebuie să trezească în inimi sentimente curate de dragoste de țară.

Acesta este și principalul scop al conferinței și suntem convinși de reușita acestui important proiect științific pe care l-am pregătit cu responsabilitate și mândrie.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share