BABEL X – Să facem iubire și zâmbet, nu război!

Ne mai despart doar câteva zile de marea întâlnire dintre oameni, dintre oameni diferiți și în același timp la fel. Teatrul târgoviștean pornește a zecea ediție a festivalului BABEL și vom avea pe aceeași stradă, la aceeași masă, artiști care s-au oprit pentru un timp din război.

BABEL X
Foto: Maria Ștefănescu

BABEL, cartea iubirii – partea întâi

Ce este BABEL? Un proiect al lui Mihai Constantin Ranin, regizor și scenarist, directorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Un proiect care poate părea o serbare, un fest, cum i se mai spune, dar este o adunare de oameni care stau pe canapeaua lui Freud fără ca măcar să-și dea seama. Artiști din 14 țări de pe trei continente vor apărea vineri pe străzile din Târgoviște și vor vorbi despre viața lor așa cum este acasă la ei. Că în cele din urmă asta au făcut Shakespeare, Caragiale, Tolstoi și Ibsen. Au spus despre lumea lor în multe culori, în multe cuvinte, au descris rostul plânsului și al râsului sau nerostul acestora.

Mc Ranin face teatru, produce exact ceea ce spuneam mai sus, analiza rostului și al inutilului deopotrivă. O face cu alai, cu muzică și veselie ca și cum ai asista la Carnavalul de la Rio. Dar există și fața nevăzută a carelor, aceea că ele provin din popoare diferite și din culturi diverse. Artiștii-oameni au crezuri și obiceiuri înrădăcinate adânc de mii de ani și nu seamănă între ele, au religii și convingeri politice antagonice sau doar altfel. Este bizar că după meciurile ideologice, după lupta dintre oameni, o luptă crâncenă pentru crezurile lor, aceștia nu mai știu să se oprească. Mc Ranin aduce pe scenă oameni din război, de după război, oameni la fel sau diferiți și îi învață să ia pauză. Aduce oameni cu patimi, cu pasiuni, aduce iubire și ură și îi învață cum să se oprească, cum să se odihnească.

Manifestarea de la Târgoviște este plină de viața și veselie însă ea are un nucleu profund filozofic și existențial. Nu produce Mc Ranin hore și adunări de fetițe cu fustițe și băieți cu mușchiuleți doar de dragul zgomotului și al artificiilor. O face pentru ca oamenii să se trezească, să se oprească, să respire. O face să le arate că lupta nu are sens.

BABEL FAST 2022 – Află programul Festivalului Artelor Spectacolului de la Târgoviște, ediția a X-a

Într-un an a produs un mare spectacol la Târgoviște în regia lui Hausvater, Balcanicele, producție în care protagoniștii iubesc și urăsc, salvează și ucid. Se luptă în numele religiei mânați de politicieni, fiecare se roagă la Dumnezeul lui în timp ce se omoară între ei, mame și fii, fiice și tați. Tache Florescu are o replică pe la jumătatea reprezentației: ”Războiul se întâmplă atunci când politicienii o iau razna”, am citat din memorie. Mc Ranin încearcă să oprească oamenii din cruzimi, din atrocități. Îi aduce laolaltă pentru a-i trezi, pentru a le releva că niște descreierați îi împing să se ucidă, pentru a le arăta că nimic  nu justifică lupta unui om cu alt om, nimic nu justifică ura.

Festivalul BABEL a adus pe scena târgovișteană sârbi și bosniaci, iranieni și irakieni, francezi și algerieni, coreeni și japonezi. Oamenii aceștia au mers pe stradă împreună, au vorbit și au mâncat la aceeași masă. Au cântat și au râs. Au dansat și poate au făcut dragoste. Ne mai despart trei zile de debutul acestei întâlniri unice.

Vă așteptăm la Târgoviște să facem iubire și zâmbet, nu război.

Va urma

Distribuie acest articol Oficial Media
Share