Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Bhutan îl sărbătorește pe prințul nou-născut plantând 108.000 copaci

THIMPHU, BHUTAN - OCTOBER 15: The Royal couple King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck and Queen of Bhutan Ashi Jetsun Pema Wangchuck kiss in front of thousands of Bhutanese citizens at the celebration ground at ChangLeme Thang on October 15, 2011 in Thimphu, Bhutan. Today marked the third and final day of celebrations for the royal wedding with singing and dancing. (Photo by Paula Bronstein /Getty Images)
THIMPHU, BHUTAN – OCTOBER 15: The Royal couple King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck and Queen of Bhutan Ashi Jetsun Pema Wangchuck kiss in front of thousands of Bhutanese citizens at the celebration ground at ChangLeme Thang on October 15, 2011 in Thimphu, Bhutan. Today marked the third and final day of celebrations for the royal wedding with singing and dancing. (Photo by Paula Bronstein /Getty Images)

La începutul acestui an, nașterea fiului regelui Kheshar și al reginei Jetsun a fost sărbătorită de zeci de mii de oameni, care au plantat împreună 108.000 de copaci, fiecăruia dintre ei dedicându-i o rugăciune budistă. Printre voluntarii care au participat la sărbătoare s-au numărat premierul Tshering Tobgay, alături de alți câțiva miniștri, precum și liderul opoziției.

”În budism, copacul este cel care hrănește toate fomele de viață, simbolizând longevitatea, sănătatea, frumusețea și chiar compasiunea,” a arătat Tenzin Lekphell, coordonatorul inițiativei. Numărul exact al copacilor plantați – 108.000 – are la bază numărul 108, considerat sacru în budism: până la atingerea iluminării, un om trebuie să se lepede de 108 păcate, iluzii și dorințe. De aceea, și rozariul budist are 108 mărgele.

khesar

Pentru a marca nașterea primului născut al cuplului regal, fiecare din cele 82.000 de gospodării ale Bhutanului a plantat câte un copac, iar restul de 26.000 de copaci au fost plantați de voluntari în diferite zone din cele 14 districte. ”Fiecare puiet cuprinde o dorință și o rugăciune din partea persoanei care l-a plantat către Înălțimea sa Prințul, pentru ca prințul, asemenea copacului, să crească sănătos, vânjos, înțelept și plin de compasiune,” a mai explicat Lekphell.butan13

Deși este una dintre cele mai sărace țări din lume, un sfert din cei 800.000 de locuitori ai săi supraviețuind cu mai puțin de 1,25 de dolari pe zi, iar 70% nu au electricitate, Bhutanul este țara unde progresul este măsurat în funcție de fericirea cetățenilor, și nu în funcție de PIB. În mica republică monarhală, care nu a fost colonizată niciodată și de unde lipsesc actele de violență în masp și atacurile teroriste, măsurarea bunăstării naționale ia în calcul deopotrivă dezvoltarea economică, fericirea oamenilor și echilibrul naturii. Constituția acestui stat impune, printre altele, ca 60% din suprafața Bhutanului să rămână mereu acoperită de păduri. De altfel, Bhutan și-a propus să ajungă prima țară din lume cu agricultură 100% organică.

După ce, pe 6 martie, locuitorii țării au plantat cei 108.000 copaci pentru prințul nou-născut, ministrul Turismului a inaugurat așa-numita ”Grădină a fericirii,” în capitala Thimphu. În grădina de peste 40.000 de metri pătrați, turiștii sunt invitați să planteze copaci pentru țările din care provin.

Sursa: totb.ro, The Diplomat

butan12 butan11

Distribuie acest articol Oficial Media
Share