Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, gazda întâlnirii regionale a bibliotecarilor și copiilor pasionați de programare și robotică din programul național CODE Kids

Târgoviște, 12 mai 2022.În data de 6 mai a avut loc la sediul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”din Târgoviște prima întâlnire regională din cadrul proiectului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, o inițiativă de coding și STEM a Fundației Progress, derulată gratuit pentru copii de gimnaziu cu scopul de a crește gradul de alfabetizare digitală a elevilor de la țară și din orașele mici și de a fi pregătiți pentru meseriile viitorului. 

La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane, însumând bibliotecari, ambasadori și coordonatori voluntari ai cluburilor de programare din județele Dâmbovița, Argeș, Dolj, Olt, Vâlcea și Teleorman.

Echipa fundației, alcătuită din Mircea Stan – Manager Proiect CODE Kids, Alin Piroșcă – Coordonator Evenimente și Comunitate, Narcis Lunceanu – Coordonator Tehnic, Andreea Dumitrescu – Coordonator Comunicare și Maria Băran – Asistent de proiect, alături de Vlăduț Andreescu, metodistul bibliotecii, au facilitat un dialog între copiii înscriși în proiect, dar și între bibliotecarii-coordonatori, în care au fost accentuate poveștile de succes ale proiectului, provocările, dar și oportunitățile ce pot conduce la sustenabilitatea programului și transformarea CODE Kids într-o mișcare națională, cu un impact social și educațional crescut.

Dâmbovița este județul cu cele mai multe cluburi de programare gratuite din rețeaua CODE Kids.

„Biblioteca Județeană Dâmbovița s-a alăturat programului CODE Kids prin implicarea a 21 de biblioteci publice. În activitățile derulate sunt implicați peste 300 de copii, bibliotecari si voluntari care au căpătat competențe digitale pentru a face față provocărilor tehnologice. Biblioteca noastră a găzduit o întâlnire regională cu reprezentanți din șase județe, având scopul de relaționare, schimb de bune practici și stabilirea de obiective de dezvoltarea a programului.” – Agnes Erich, Director Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița.

„Am fost impresionat de energia acestei întâlniri. Atât coordonatorii de cluburi, cât și ambasadorii au venit cu foarte mult entuziasm, căldură și încredere. Este minunat să faci parte din familia CODE Kids. Este uimitor ce voință au copiii din mediul rural de a se autodepăși și de a învăța să codeze. Mulțumim Bibliotecii Județene din Târgoviște, o gazdă ospitalieră și un partener de încredere, hotărât să rescrie viitorul copiilor împreună cu noi.” – spune Mircea Stan, Manager Proiect CODE Kids

În desfășurarea evenimentului a fost inserat și un moment extrem de atractiv pentru micuții coderi, dar și pentru bibliotecari în egală măsură: o demonstrație cu cinci roboței pe care participanții i-au putut ghida și programa. Acest joc i-a făcut să conștientizeze pe toți că roboții vor fi folosiți în multe domenii în anii ce vor veni, iar programul CODE Kids le va pune bazele programării.

„Am intrat în CODE Kids deoarece mie îmi plac jocurile, roboțeii și tehnologia. Coding-ul mă va ajuta pe viitor deoarece a fi programator este o meserie a viitorului. Mie mi se pare că a fost minunat să întâlnesc și alți coderi ca mine și să cunosc echipa Progress în carne și oase.”, spune Alexandru Ștefănescu, 12 ani, ambasador la clubul Micii IT-isti, Biblioteca Municipală Moreni, Dâmbovița.

„Am decis să mă înscriu în CODE Kids pentru că ideea de a avea un club de informatică în comunitatea noastră mi s-a părut interesantă și un bun mijloc de învățare pentru lumea în care trăim unde tehnologia devine pe zi ce trece din ce în ce mai importanta pentru noi. În opinia mea, coding-ul mă va ajuta pe viitor în orice meserie aș alege! Este foarte important să ai o bază de informații pentru orice, mai ales atunci când digitalizarea este la fiecare pas! Experiența întâlniri regionale a fost una tare plăcută și distractivă! Roboțeii au fost principalul motiv, cred eu, pentru toți cei prezenți deoarece am văzut exact cum funcționează și am putut să îi folosim, stârnind curiozitatea tuturor, de la mic, la mare!”, povestește Gabriela Bianca Antohi, 14 ani, Biblioteca Comunală Contești, Dâmbovița

Programul CODE Kids nu este doar despre coding, este despre prietenie și timp calitativ petrecut în mediul optim pentru învățare și modelare a personalității – biblioteca. Cu fiecare participare la cursurile programului, copiii descoperă lucruri noi, socializează și adaugă în povestea lor originalitatea și creativitatea ideilor.

„Dorința mea de a mă implica în programul CODE Kids a venit de la nevoia copiilor de a fi în pas cu tehnologia, de a descoperi și alte metode utile prin care sa petreacă timpul pe internet, nu doar jucându-se sau stând pe rețele de socializare. Mi-am dorit să fac parte dintr-o mișcare națională de programare și robotică care să-i ajute pe copiii din comunitatea mea să identifice oportunități de meserii ale viitorului. Am participat la întâlnirea regională de la biblioteca județeană pentru a culege bune practici și experiențe de la colegii bibliotecari și de la echipa de proiect.”, Ana Antohi, bibliotecar, Biblioteca Comunală Contești, Dâmbovița

Bucuria, satisfacția și aprecierea meritelor copiilor și ale bibliotecarilor sunt câteva dintre obiectivele programului CODE Kids, iar ca o recunoaștere pentru dedicarea acestora, proiectul desfășurat de Fundația Progress se află între primele trei proiecte europene care pot câștiga locul Ila categoria: Inițiativa educațională a anului pentru viitor, Emerging Europe Awards 2022. Indiferent de poziția pe care o va ocupa proiectul în competitie, ceea ce lasă ca o urmă de neșters este mândria de a te afla în atenția reprezentanțilorprogramului Future of Emerging Europe, iar acest lucru se datorează doar copiilor ce vor să fie pregătiți pentru ziua de mâine și bibliotecarilor și coordonatorilor care îi ghidează cu răbdare și pricepere pe cei mici.

Proiectul poate fi votat AICI.

Împreună #rescriemviitorulcopiilor

Contact:
Andreea Dumitrescu
Coordonator Comunicare Fundația Progress
andreea.dumitrescu@progressfoundation.ro
0745 611 143

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.www.progressfoundation.ro

Despre CODE Kids România

”CODE Kids – Programează viitorul comunității tale” este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică.
Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Programul CODE Kids a primit Premiul pentru Impact Social oferit în cadrul Galei Societății Civile, ediția 2021.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share