Calendarul zilei 13 mai. 1995: Alison Hargreaves, prima femeie care ajunge pe Everest - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 13 mai. 1995: Alison Hargreaves, prima femeie care ajunge pe Everest

Calendarul zilei 13 mai. 1497: Papa Alexandru al VI-lea îl excomunică pe Girolamo Savonarola.

1515: Sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei și văduva regelui Ludovic al XII-lea al Franței, Maria Tudor, se căsătorește oficial cu Charles Brandon, Duce de Suffolk, deși erau căsătoriți în secret de trei luni.

  • 1607: Au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smith și un batalion de soldați debarcați în Virginia, la Jamestown.
  • 1787: Căpitanul Arthur Phillip părăsește Portsmouth, Anglia, cu unsprezece vase pline cu condamnați pentru a înființa o colonie penală în Australia.
  • 1846: Statele Unite declară război Mexicului; începutul războiului mexicano-american.
  • 1860: Bătălia de la Catalafim: trupele conduse de Giuseppe Garibaldi înfrâng armata napoletană.
  • 1861: Astronomul australian John Tebbutt descoperă cometa C/1861 J1, una din cele mai mari comete ale secolului al XIX-lea.
  • 1888: Cu pasajul din Lei Áurea („Legea de aur”), Brazilia abolește sclavia.
  • 1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
  • 1917: La Fatima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.
  • 1940: Al Doilea Război Mondial: Începe cucerirea Franței de către Germania, armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs “sânge, trudă, lacrimi și sudoare” în Camera Comunelor.
  • 1940: Regina Wilhelmina a Țărilor de Jos își părăsește țara pentru Marea Britanie după invazia nazistă. Prințesa Juliana își duce copiii în Canada pentru siguranță.
  • 1943: Al Doilea Război Mondial: Lipsită de sprijin eficient de la Berlin, armata germană din Africa de Nord (Afrika Corps), sub conducerea mareșalul Erwin Rommel, capitulează în fața aliaților.
  • 1960: Prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal cel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.
  • 1969: La Kuala Lumpur, Malaezia au loc revolte rasiale, cunoscute mai târziu sub numele de “Incidentul din 13 mai”.
  • 1981: A avut loc, la Roma, tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către turcul de extremă dreapta Mehmet Ali Ağca.
  • 1989: Grupuri mari de studenți ocupă Piața Tiananmen și încep greva foamei.

Calendarul zilei 13 mai. 1995: Britanica Alison Hargreaves în vârstă de 33 de ani devine prima femeie care cucerește Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.

În 1995, Hargreaves intenționa să urce pe cei mai înalți munți din lume – Mount Everest, K2 și Kangchenjunga – fără ajutor. La 13 mai 1995, ea a ajuns la summitul de la Everest fără ajutorul lui serpasilor sau a oxigenului îmbuteliat.  Pe 13 august, a fost ucisă în timp ce coboară din vârful K2.
După o scurtă întoarcere în Regatul Unit pentru a-și vizita familia, a plecat în iunie 1995 pentru a se alătura unei echipe americane care a obținut permisiunea de a urca pe K2 cel mai înalt munte din lume, aflat în Pakistan, de 8,611 metri. K2 este considerat o urcare semnificativ mai dificilă și mai periculoasă decât Muntele Everest. În 13 august 1995, resturile echipei americane și Hargreaves și-au unit forțele cu o echipă din Noua Zeelandă și Canada de la Camp 4, în jur de 7.600 de metri (24.900 ft) deasupra nivelului mării și cel puțin 12 ore de la summit. Mai târziu, în acea zi, după ce s-a alăturat unei echipe spaniole de alpinisti deasupra Taberei 4, New Zealander Peter Hillary, fiul pionierului Everest Sir Edmund Hillary, a decis să se întoarcă, observând că vremea care a fost buna pentru cele patru zile anterioare părea a fi schimbatoare. La ora 16.45, Hargreaves și spaniolul Javier Olivar au ajuns la summit, urmat de americanul Rob Slater, spaniolii Javier Escartín și Lorenzo Ortíz și de noul Zealander Bruce Grant. Toți cei șase au murit într-o furtună violentă în timp ce se întorceau de la vârf. Canadienii Jeff Lakes, care s-au întors mai jos sub vârf, au reușit să ajungă la unul dintre taberele inferioare, dar au murit din cauza epuizarii.

  • 2005: Masacrul de la Andijan, Uzbekistan. (wikipedia)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share