Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Bilant: Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat

i3

O altfel de institutie. Una umana si, ca orice lucru creat pe temelia empatiei si a emotiei, am siguranta ca va fi datatoare de speranta intru mai bine. Un bine care nu seamana cu cel de metal, cel robotizat, neinsufletit, pe care l-am avut pana acum si de care ne vom lovi in continuare ca de o piatra de hotar. Alternativa este la indemana fiecaruia dintre noi, dar cu siguranta nu va inlocui organismele existente si constitutionale.

Arbitrii Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat s-au reunit sâmbătă, 16 ianuarie 2016, la Ploiești, pentru a analiza activitatea desfășurată în anul 2015. Redau cateva cuvinte calde rostite de doamna Rodica Vlaicu pe site-ul institutiei:

Revenind la ziua de ieri, sufletul meu s-a bucurat ca Dumnezeu a adus langa mine oameni frumosi, frumosi la chip, frumosi la suflet. Am avut ocazia, atunci cand si-au expus punctul de vedere cu privire la activitatea din 2015 si planurile pentru 2016, sa-i privesc pe fiecare in parte preț de 1-2 minute și am multumit lui Dumnezeu ca mi-a dat posibilitatea sa-i cunosc si sa lucrez cu ei. Fiecare are ceva care il face special, iar impreuna suntem mai mult decat o echipa, suntem un intreg, un intreg indestructibil.

 • Printre obiectivele anului 2015 s-au numărat:
  informarea societății civile cu privire la instituția arbitrajului și a avantajelor acestuia. În acest sens menționăm că periodic site-ul Tribunalului și pagina de facebook a acestuia au fost alimentate cu materiale de informare, clare, riguroase, care să permită cetățenilor implicați în diferite tipuri de litigii civile să-și facă o imagine corectă cu privire la procedura arbitrală și să-i determine să apeleze la arbitraj.
  De asemenea, s-a profitat la maxim de fiecare ocazie în vederea popularizării arbitrajului în general și a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat în special.

Nu există nici o galerie selectat sau galeria a fost șters.


Un moment prielnic promovării arbitrajului l-a reprezentat Campania de alegere a membrilor Consiliului de Mediere. Cu acestă ocazie pe siturile accesate de mediatori au fost postate materiale privind interdependența dintre mediere și arbitraj.
Totodată, Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat a participat în calitate de partener la Gala Excelenței în Mediere organizată la Cluj, în februarie 2015, ocazie cu care sub titlul ”ARBITRAJUL SUSȚINE ȘI RECOMANDĂ MEDIERE” a fost prezentată posibilitea încuviințării acordurilor de mediere de către instanța arbitrală.

 • În scopul informării posibililor justițiabili, reprezentanții tribunalului au participat la câteva întâlniri organizate de Consulatul Onorific al Franței și la Misiunea Economică a unei regiuni din Anglia în România.
 • promovarea arbitrajului în mediul de afaceri ca alternativă la instanța clasică. În acest sens menționăm parteneriatul încheiat cu Uniunea Generală a Industriașilor din România – UGIR 1903. Momentul a fost unul deosebit de important atât pentru tribunal cât și pentru Asociația de Arbitraj Instituționalizat, care a devenit membru UGIR 1903. Evenimentul a fost foarte bine promovat în mijloacele de informare în masa. Aproape toate publicațiile de specialitate au prezent date cu privire la eveniment.
  Protocolul cu UGIR 1903 a fost urmat de altele, dintre care cel mai relvant a fost cel semnat cu Federația Patronatelor din Industria Ușoară.
 • soluționarea cu celeritate a cazurilor deduse instanței arbitrale. În anul 2015 pe rolul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat s-au aflat șapte dosare civile. Acestea au fost soluționate în termenul legal de 6 luni, hotărârile pronunțate fiind puse în executare fie de buna voie de părțile implicate în litigiu, fie pe calea executării silite.
  Numărul de litigii judecate la nivelul tribunalului ar fi fost mai mare, însă s-a preferat din anumite rațiuni să fie înregistrate spre soluționare cazurile privitoare la transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor.
 • înființarea unor puncte de lucru. Menționăm că la ora bilanțului Tribunalul Permenent de Arbitraj Instituționalizat are trei puncte de lucru (București, Prahova și Argeș), care dispun de condițiile necesare exercitării unui act de justiție (alternativă) de calitate.
 • constituirea corpului profesionalal arbitrilor. Precizez că în anul 2015, numărul arbitrilor înscriși pe Tabloul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat a crescut la 50 de arbitri, din care 39 activi și 11 sunt suspendați.
  Aceștia au dobândit calitatea de arbitru în urma unui examen de verificare a cunoștințelor organizat în luna mai și au depus jurământul în luna iunie.

Pe linia pregătirii profesionale continue, în anul 2015 au fost organizate trei activități de pregătire profesională, respectiv: Seminarul ”Arbitrajul – instituție modernă alternativă la instanța de judecată”, Simpozionul ”Arbitrajul în materia transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile”, precum și Cursul de dezvoltare personală.

Doamna Rodica Vlaicu, incheie cu emotie aceeasi pagina de jurnal,  increzatoare in forta de grup si in viitorul Tribunalului Permanent de Arbitraj:

Fiecare arbitru din cei prezenti a venit cu propuneri pertinente si novatoare, care sa asigure evolutia Tribunalului Permanent de Arbitraj Institutionalizat!
Le multumesc arbitrilor mei frumosi si destepti ca au inteles rolul si rostul nostru si au fost de acord sa puna umarul la constructia arbitrajului in Romania. Le multumesc celor care ieri au fost prezenti. Le multumesc și celor care nu au reusit sa ajunga la Ploiesti din diferite motive și stiu ca au fost cu sufletul alaturi de echipa.

Multumesc gazdei noastre pentru conditiile deosebite oferite!

 

@Cristi Iordache

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share