Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

TREBUIE NEAPĂRAT SĂ CITEŞTI ASTA!

Taking-a-Risk-2

Ar fi bine să citeşti acest articol, ca să afli că nu TREBUIE NEAPĂRAT să faci ceva. Totul pe lumea asta e opţional, inclusiv citirea acestui material. Însă educaţia noastră timpurie ne învaţă că o mulţime de chestii TREBUIE făcute neapărat. Acest simplu cuvânt, TREBUIE, este unitatea de măsură a presiunilor, a nefericirii, şi a dizarmoniei din viaţa noastră.

Poţi să îl înlocuieşti uşor pe TREBUIE cu un „ar fi bine să”, caz în care sarcina ta rămâne la fel. Dispare doar PRESIUNEA, obligaţia ta de a executa imediat (sau pe loc) acea sarcină!

Deloc întâmplător, Rogers, fondatorul psihologiei umaniste, considera în urmă cu 55 de ani, că unele cuvinte, printre care şi acest omniprezent TREBUIE, sunt prin natura lor, toxice, generatoare de suferinţă şi dezechilibre, sau creatoare de dizarmonie.

Fă un simplu test, şi fii ATENT timp de câteva ore la vocabularul TĂU, şi al celor apropiaţi ţie. Tot ce ai de făcut (ar fi bine să faci, nu „trebuie” neapărat!) este să OBSERVI de câte ori este folosit cuvântul acesta în vocabularul tău şi al anturajului tău. Vei avea surprize!

Pasul următor este să înţelegi că presiunile, dezechilibrele şi dizarmonia din vieţile noastre au ca origine propriile noastre tipare mentale, şi presiunile pe care tot noi le creem prin intermediul unor cuvinte neinspirate. (Oare mai „trebuie” să ţi-l reamintesc pe principalul vinovat?)

Dacă e să credem vechiul proverb chinez care ne spune că „primul pas e deja jumătate drumul”,cei doi paşi de mai sus sunt deja mai mult de jumătate din ceea ce ai tu de făcut pentru a fi mai fericit!

Mai departe lucrurile sunt simple. Cum spunea un life coach de nivel mondial, pentru a rezolva o problemă, cel mai important aspect este să fii CONŞTIENT de existenţa ei. În mod similar, un vechi proverb indian ne reaminteşte că „Mai uşor te lupţi cu un tigru în câmp deschis, decât cu un şarpe veninos ascuns în iarbă!”

Tocmai asta mi-am propus să fac, să vă arăt… şarpele. Ascuns sub forma aparent inofensivului cuvânt „TREBUIE”, cel mai toxic cuvânt, de care ar fi bine să te fereşti! Tu cât de frecvent îl foloseşti? Dar cei din jurul tău?

Daniel Mois- invingemstresul.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share