Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

BUCHAREST FORUM 2021

Ediția Bucharest Forum 2021 marchează o dublă aniversare: 10 ani de la organizarea primului Forum București și 15 ani de la înființarea Institutului Aspen România.

Cea de-a X-a ediție a Forumului București este programată în perioada 9 – 10 decembrie 2021, în format hibrid și se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Bucharest Forum este un eveniment anual la nivel înalt organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund al SUA, biroul din București. Lansat în 2012, Misiunea Forumului de la București este de a crea o platformă multiregională pentru gândire inovatoare, de perspectivă asupra politicilor economice și de securitate și pentru promovarea unui dialog orientat spre acțiune între guverne, sectorul privat și societatea civilă.

În timp ce politica geo-economică a fost întotdeauna despre putere și cine o deține, niciodată,  în ultimele decenii aceasta nu a fost coloana vertebrală a relațiilor internaționale și a dezvoltării. Evenimentele din ultimii ani au adâncit rupturile dintre Vest și Est, precum și în cadrul acestora, iar nevoia și lupta pentru putere au devenit principala rațiune a acțiunilor și deciziilor. Evoluțiile tehnologice, dezastrele naturale, precum și transformările societale tind să fie exploatate și analizate în această cheie, desenând o imagine a confruntării continue, uneori, cu rezultate incerte.

Cu toate acestea, amenințările și oportunitățile comune, de la pandemia SARS-COV-2 la descoperiri tehnologice, ar trebui să-i determine pe strategii și oficialii să privească dincolo de termenul scurt și să conceapă strategii care să ia în considerare efectele de durată și de lungă durată.

Vor determina acestea o nouă ordine internațională bazată pe reguli, așa cum speră și prevăd unii, sau rivalitatea sistemică va rezista și va rămâne coloana vertebrală a evoluțiilor viitoare?

Cursa pentru putere între continente, țări și în interiorul societăților și chiar între indivizi poate fi fie motorul progresului comun, dacă se ține seama de sinergii, fie rațiunea conflictelor continue, la toate nivelurile și în diferite domenii ale vieții.

Această ediție a Forumului de la București invită la o privire profundă și pe termen lung asupra implicațiilor și efectelor acestei lupte pentru putere în tehnologie, securitate, economie și valori umane și societale.

Oficiali cu experiență și strategii reputați vor discuta despre evoluțiile actuale și strategiile alternative viitoare pentru a avansa, sau cel puțin,  a limita amenințările la adresa progresului și dezvoltării.

Modelele economice din întreaga lume vor trebui să răspundă obiectivelor climatice ambițioase pentru a rămâne competitive și durabile și numai acele state și societăți capabile să se adapteze la această nouă paradigmă vor avea succes și vor avea influență pe scena mondială. În același timp, tranziția digitală și inovațiile tehnologice remodelează industriile și perturbă afacerile și modelele de operare existente. Viitorul aparține celor capabili să integreze în modelele lor economice noi tendințe în domeniile automatizării, schimbului de date și soluțiilor de e-guvernare. Forumul București va dezbate oportunitățile și provocările pe termen lung pentru factorii de decizie, liderii de afaceri și cetățeni deopotrivă,  în contextul revoluțiilor digitale și ecologice.

Un alt subiect crucial va fi Reziliența, care a devenit noul cuvânt cheie al lumii post-pandemie. Evenimentul va analiza metode de îmbunătățire a rezistenței societăților democratice în fața unei varietăți de șocuri militare și non-militare, cum ar fi atacuri hibride care folosesc cibernetica și dezinformarea ca tactici, pandemii și dezastre naturale. Cooperarea între și în interiorul statelor și societăților este esențială,  în abordarea mai eficientă a unei asemenea varietăți de amenințări. Pe parcursul edițiilor anuale organizate până în prezent, Forumul București a reunit o varietate de speakeri, oficiali de înalt nivel, experți și jurnaliști internaționali, reprezentanți de rang înalt din sectorul privat, precum și membri ai societății civile și ai zonelor de cercetare și academie, din România,  dar și din statele membre UE, Statele Unite ale Americii, Canada, Asia, Africa, îndeplinindu-și misiunea de a construi o platformă cu adevărat internațională de reflecție și dialog.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share