04/12/2021

” Care a fost scopul vizitei și ce efect a avut aceasta în România”

Europarlamentarul Maria Grapini îi cere explicații comisarului european pentru Piață Internă, Thierry Breton, pe tema vizitei pe care acesta a efectuat-o în  România.
Două evenimente bizare au fost  produse în ultimele 24 de ore: la București descinde comisarul european Thierry Breton, responsabil cu probleme de piață internă, se vede cu președintele, cu mai-marii sănătății și ne trage de urechi,  că nu ne vaccinăm.
Tîrziu, spre seară, cade bomba: premierul Cîțu îl demite din scurt, fără explicații, pe președintele ANPC.
Or fi legate cele două evenimente?
Thierry Breton, fost președinte de multinațională, e comisar european pentru piața internă și are în fișa postului buna funcționare a pieței unice, libera circulație a mărfurilor și serviciilor, dezvoltarea IMM-urilor, promovarea industriilor inovatoare ori chestiuni ținînd de digitalizare.
Nu era treaba francezului  să se vadă cu ministrul Sănătății și cu șeful CNSU ca să ne ceară să vaccinăm și să ne vorbească despre riscurile Covid 19.
Domeniul lui Breton are, în schimb, legătură cu cel al mărfurilor și serviciilor, iar în acest domeniu, în ultimele săptămîni, în România s-a produs un deranj fără precedent, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a demarat numeroase controale, soldate cu amenzi și chiar închideri, la unitățile aparținînd unor companii multinaționale, în special ale marilor retaileri franco-germani, precum Kaufland, Carrefour, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Real, Mega Image, etc.
Imediat după plecarea lui comisarului european Thierry Breton de la București, premierul Cîțu l-a demis pe ”vinovatul” pentru sancționarea zeilor, Claudiu Dolot, fără măcar să numească un altul în locul său.
A zburat din funcție, aproape concomitent, și președintele Agenției Naționale Sanitar Veterinare, Robert Chioveanu, alt personaj incomod,  care își permisese în ultima vreme să sancționeze multinanționalele.
 De aceea, Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, cere acum  clarificări comisarului european pentru Piață Internă, Thierry Breton, în contextul recentei vizite pe care a efectuat-o în România, vizită care a suscitat numeroase speculații.
Concret, eurodeputatul Grapini critică lipsa totală de transparență din jurul vizitei oficialului european și îi solicită acestuia, printr-o întrebare pe cât de pertinentă, pe atât de pliată pe necunoscutele vizitei, să spună clar ” care a fost scopul vizitei și ce efect a avut aceasta în România”
În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a precizat faptul că presa din România a relatat că scopul real al vizitei a fost solicitarea schimbării a doi șefi de instituții care au rol de control în funcționarea corectă a pieței și protecției consumatorilor. „Reproșul adus acestor șefi de instituții ar fi faptul că au sancționat mai multe lanțuri de magazine din România cu investitori francezi”, a punctat europarlamentarul umanist.
”Este important de clarificat acest lucru, de aceea, domnule Comisar, aștept un răspuns,  pe care să-l pot transmite concetățenilor mei români” conchide europarlamentarul român.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share