Buna Vestire- tradiții românești

În această zi aducătoare de veste minunată, sărbătorim împreună Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gavriil s-a arătat Fecioarei Maria dându-i veste că va naște pe Fiul Lui Dumnezeu.
,,Nu te teme, Marie, că ai aflat har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui – Iisus!”
Buna Vestire ne amintește că „la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă.” Să nu uităm aceste cuvinte, să nu uităm că puterea lui Dumnezeu este mare și că Lui trebuie să-i cerem să ne lumineze pe toți cu harul Său! Tot praznicul de astăzi ne pune la inimi grija lui Dumnezeu pe care o poartă oamenilor, dragostea Sa care L-a făcut să trimită pe pământ Unicul Fiul spre mântuirea tuturor.Astăzi, cu ocazia Bunei Vestiri, sau, după cum este cunoscută popular, Blagoveştenia, sau creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte în strictul post al Paştelui. Sărbătorită pe 25 martie în calendarul ortodox, ziua marchează momentul în care Fecioara Maria a primit vestea că va da naştere Fiului Lui Dumnezeu, Iisus Hristos.  Aceasta a descoperit acest lucru în vis, înfăţişându-i-se Arhanghelul Gavriil. Sărbătoarea are dată fixă, 25 martie, şi de acum până la Crăciun, când este stabilită Naşterea Domnului, sunt nouă luni. Ca tradiţii ale acestei zile se crede că rândunelele se întorc înapoi „din ţările calde“, iar cucul va cânta pentru prima oară în an, iar sărbătoarea mai poartă din acest motiv şi numele de Ziua Cucului. Tot ca o tradiţie, în această zi se spune că oamenii care se ceartă vor avea necazuri tot anul, iar astăzi este bine să se pună în pragul casei pâine şi sare care să reprezinte hrană pentru îngeri. Din aceeaşi categorie, tradiţiile spun că este interzis să dormi prea mult în această zi fiindcă vei fi somoros tot anul.  Mai există și  obiceiul de a face un foc în curte în dreptul uşii şi de a se pune alături de foc trei oale cu apă, sare şi pâine care vor fi date mai târziu de pomană, tot ca hrană pentru îngeri
Distribuie acest articol Oficial Media
Share