Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei de 17 martie. În 1959 Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama este forțat să părăsească Tibetul

Calendarul zilei de 17 martie. 45 î.Hr.: În ultima sa victorie, Iulius Caesar învinge forțele lui Pompei, conduse de Titus Labienus și Pompei cel Tânăr, în bătălia de la Munda.

  • 180: Marcus Aurelius moare lăsându-l pe Commodus împărat al Imperiului Roman.
  • 455: Petronius Maximus devine, cu sprijinul Senatului roman, împărat al Imperiul Roman de Apus.
  • 1756: La New York este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day).
  • 1861: Italia: Statele peninsulei și Cele două Sicilii au fost unite de regele Victor Emmanuel II.
  • 1866: A început să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.
  • 1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea sa, au creat senzație.
  • 1939: Al Doilea Război Chino-Japonez: Începe Bătălia de la Nanchang între kuomintang și japonezi.
  • 1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere al Uniunea Europei Occidentale – de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO, singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada războiului rece, și care în prezent este formată din 28 de țări.
  • 1957: Președintele Filipine, Ramon Magsaysay, și alți 24 mor într-un accident de avion la Cebu, Filipine.
  • 1959: Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din țară, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereușită a populației tibetane.
  • 1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al Israel.
  • 1990: A fost inaugurată noua operă pariziană, Opéra Bastille.
  • 2003: Președintele american George W. Bush i-a dat un ultimatum lui Saddam Hussein de a părăsi țara în 48 de ore, pentru a evita atacurile militare preconizate de SUA.

Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso (n. 6 iulie 1935, Lhamo Döndrub) este al 14-lea Dalai Lama. El este șeful spiritual al budismului tibetan și liderul guvernului tibetan aflat în exil în Dharamshāla.

În anul 1987 a redactat un plan în cinci puncte, pe care l-a înaintat atât autorităților chineze, cât și celor internaționale, plan care prevede:

  1. Transformarea întregului Tibet, inclusiv a provinciilor Kham și Amdo, într-o zonă liberă de violență;
  2. Încetarea politicii chineze de transferuri etnice;
  3. Respectarea drepturilor și libertăților democratice ale poporului tibetan;
  4. Restabilirea și protejarea mediului din Tibet;
  5. Începerea de tratative serioase cu privire la viitorul statut al Tibetului, precum și stabilirea de relații între poporul tibetan și poporul chinez.[6]

În 1989 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Biografie

Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este șeful spiritual și temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. La vârsta de doi ani a fost descoperit ca fiind încarnarea predecesorului său, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La vârsta de patru ani și jumătate, Tenzin Gyatso este adus în capitala statului tibetan, Lhasa, și instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal și spiritual al Tibetului. Copilăria și-a petrecut-o mai ales în compania călugărilor și a discipolilor, făcând foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Înclinația înnăscută pentru studiu și curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat să-și lărgească permanent cunoștințele – inclusiv studii de limba engleză, știință și matematici – însă partea cea mai importantă a educației sale a fost făcută în manieră tradițională tibetană (așa cum va descrie mai târziu în autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan constă în lărgirea și cultivarea minții printr-o mare varietate de cunoștințe. În ceea ce privește standardele avansate de educație seculară, programa școlară include teatrul, dansul și muzica, astrologia, poezia și compoziția. Cursurile de instrucție superioară includ arta vindecării, sanscrita, dialectica, artele și meseriile, metafizica și filozofia religiilor. Dintre aceste “cinci subiecte elevate”, după cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfinția Sa și-a început educația la vârsta de șase ani, iar la douăzeci și cinci și-a luat doctoratul în filozofie buddhistă. Periodic a fost examinat de cercurile profesorale de la principalele universități monastice: Drepung, Sera și Ganden. Examinarea finală a avut loc la Jokhang, Lhasa, în fața congregațiilor de profesori.

De la vârsta de șaisprezece ani, Dalai Lama și-a asumat întreaga putere temporală și timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, în anul 1959 la Lhasa izbucnește o revoltă împotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit să părăsească Tibetul și să se stabilească în India, unde este urmat de peste o sută de mii de conaționali. Spre deosebire de predecesorii săi, al 14-lea Dalai Lama a efectuat vizite în numeroase țări și a întreținut un dialog constant cu personalități aparținând unor spații culturale, religioase și ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputația sa de om al păcii și înțelegerii a crescut neîncetat. Sfinția Sa a primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989.

În ultimii ani, multe universități occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere a importanței scrierilor sale asupra filozofiei buddhiste și a rolului pe care personalitatea sa îl joacă în dialogul ecumenic și în menținerea armoniei între marile religii ale lumii. În timpul călătoriilor pe care le-a efectuat în străinătate, Sfinția Sa a susținut cu tărie necesitatea respectului reciproc și a unei mai bune înțelegeri între diferitele credințe ale lumii. În aparițiile sale publice, Dalai Lama urmărește să transmită neobositul său mesaj de iubire, compasiune și non-violență, precum și sentimentul universalei responsabilități pentru destinele acestei lumi, pentru pace.

Bibliografie selectivă

Cărți scrise de Dalai Lama

  • 1995 – The World of Tibetan Buddhism: An Overview of Its Philosophy and Practice – în colaborare cu Geshe Thupten Jinpa(translatorul lui Dalai Lama încă din 1985) și Richard Gere
  • 1999 – Kalachakra Tantra: Rite of Initiation în colaborare cu Jeffrey Hopkins
  • 1999 – MindScience: An East-West Dialogue – (Știința minții: un dialog între Est și Vest[7]) – în colaborare cu Herbert Benson, Howard E. Gardner, Daniel Goleman și Robert A.F. Thurman
  • 2001 – The Life of Shabkar: The Autobiography of a Tibetan Yogin în colaborare cu Shabkar Tsogdruk Rangdrol, Matthieu Ricard și Padmakara Translation Group
  • 2002 – The Buddhism of Tibet
  • 2002 – Sleeping, Dreaming, and Dying: An Exploration of Consciousness – în colaborare cu Francisco Javier Varela García (biolog, filosof)
  • 2003 – A Simple Path: Basic Buddhist Teachings
  • 2004 – Practicing Wisdom – în colaborare cu Geshe Thupten Jinpa
  • 2004 – Steps on the Path to Enlightenment: A Commentary on Tsongkhapa’s Lamrim Chenmo – în colaborare cu Geshe Lhundub Sopa, David Patt
  • 2005 – Infinite Life: Awakening to Bliss Within în colaborare cu Robert Thurman
  • 2006 – How to Expand Love: Widening the Circle of Loving Relationships în colaborare cu Jeffrey Hopkins
  • 2007 – How to See Yourself As You Really Are – în colaborare cu Jeffrey Hopkins (tibetolog)
  • 2009 – Becoming Enlightened – în colaborare cu Jeffrey Hopkins
  • 2009 – The Leader’s Way: The Art of Making the Right Decisions in Our Careers, Our Companies, and the World at Large în colaborare cu Laurens van den Muyzenberg
  • 2009 – Luminous Essence: A Guide to the Guhyagarbha Tantra în colaborare cu Jamgon Mipham și Dharmachakra Translation Committee
  • 2010 – Deeper Than Words: Living the Apostles – în colaborare cu David Steindl-Rast (călugăr catolic benedictin)
  • 2010 – Awakening Kindness: Finding Joy Through Compassion for Others – în colaborare cu Nawang Khechog
  • 2011 – How to Be Compassionate: A Handbook for Creating Inner Peace and a Happier World – în colaborare cu Jeffrey Hopkins
  • 2011 – My Spiritual Autobiography
  • urmează a se publica în anul 2012[8] The Dalai Lama’s Secret Temple – în colaborare cu Ian A. Baker și Thomas Laird

Traduceri în limba română

  • Dalai Lama, Filozofia și practica buddhismului tibetan , Traducere din limba engleză: Walter Fotescu, Editura Herald, Colecția Himalaya, București, 2012, 240 p., ISBN 978-973-111-352-4

 

surse: wikipedia.org, youtube.com

A te agata de manie este ca si cum ai inhata o bucata de carbune fierbinte cu intentia de a-l arunca in altcineva; tu esti cel care se va arde. Buddha Mania si ura… atunci cand nu le mai putem controla si pun More…

Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, este șeful spiritual și temporal al Tibetului. S-a născut la 6 iulie 1935, într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. La vârsta de doi ani a More…

Ca urmare a atacului care a lasat mai mult de 100 de oameni morti pe strazile Parisului, vinerea trecuta, una dintre primele reactii pe care oameni din intreaga lume au avut-o, a fost sa isi intoarca sufletul catre More…

Distribuie acest articol Oficial Media
Share