Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei de 4 februarie. Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Calendarul zilei de 4 februarie. 1769: În Marea Britanie se introducere pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.

  • 1789: George Washington este ales de către Colegiul Electoral american ca primul președinte al Statelor Unite ale Americii.
  • 1861: Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia și Texas proclamă secesiunea și creează, la Montgomery (Alabama), “Confederația Statelor din Sud” (căreia în aprilie și mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee).
  • 1909: Are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei “Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
  • 1922: Tratatul chino-japonez, prin care Chinei îi este retocedat Shandun-ul.
  • 1927: În SUA se lansează filmul The jazz singer (Cântărețul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.
  • 1933: Legea pentru starea de asediu autoriza declararea stării de asediu. Guvernul putea declara stare de asediu globală sau parțială, pe termen de cel mult 6 luni.
  • 1934: Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) cucerește titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveția. Pentru rezultatele obtinuțe, sportivilor li s-a decernat “Premiul național pentru sport”.
  • 1961: Începutul luptei armate de eliberare a Angolei de sub dominația colonială portugheză, condusă de Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei – MPLA.
  • 1967: A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești.
  • 1970: A fost publicat romanul “Love Story” de Erich Segal, un adevărat succes.
  • 1976: Olimpiada de iarnă se deschide la Innsbruck, Austria.
  • 1976: Puternic cutremur de pământ în Guatemala – 7,5 grade pe scara Richter soldat cu 22 778 de victime.
  • 1998: Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter în nord-estul Afganistanului omoară mai mult de 5.000 de oameni.
  • 2003: Parlamentul Iugoslav a proclamat oficial nașterea noului stat Serbia-Munte Negru. Concomitent a fost votată și noua Constituție.
  • 2004: Tenismanul elvețian Roger Federer devine Numărul 1 Mondial, după ce câștigă turneul de Mare Șlem Australian Open, după ce l-a învins în finală pe rusul Marat Safin cu scorul de 7-6(3); 6-4; 6-2.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, anual, la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală. Începând cu anul 2016 şi până în 2018, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: ”We Can. I Can” (Noi putem. Eu pot.), un îndemn atât colectiv, cât şi individual de a lupta împotriva cancerului, notează http://www.worldcancerday.org. Se pune accent pe prevenţie, depistarea precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora, fie el şi doar paleativ, în unele cazuri.

‘Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite în lume şi doar 65 de milioane de oameni. În prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 30 şi 69 de ani), precizează https://www.uicc.org. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentaţie a fructelor şi legumelor, consumul de alcool şi tutun.
Conform statisticilor, incidenţa mortalităţii la diferite tipuri de cancer este următoarea: la sân – 36%, de colon – 54%, col uterin – 44%, plămâni – 88%, ovarian – 55%, pancreas – 89%, stomac – 84%, creier – 92%, ficat – 82%, rinichi – 43%, tiroidă – 16%, piele – 30%, alte tipuri – 58%.

În ceea ce privește incidența cazurilor: peste 9.300 de bărbați cu cancer de plămâni, aproape 6.000 cu cancer de colon, peste 4.500 cu cancer de prostată, mai bine de 3.100 suferinzi de cancer de vezică și peste 2.700 cu cancer de stomac. În cazul femeilor, cele mai multe sufereau în 2014 de cancer de sân – aproape 9.000, apoi aproximativ 4.500 aveau cancer de colon, peste 4.300 cancer de col, peste 2.300 cancer de plămâni și 1.850 cancer ovarian.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share