Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Când are loc autovindecarea organismului

Niciun medic nu îți va cunoaște vreodată corpul mai bine decât tu însuți. La baza organismului uman stă un mecanism foarte complex de autovindecare, iar atunci când ne lăsăm integral pe mâna doctorilor, ignorăm acest principiu de bază. Medicii ar trebui sa fie călăuzitori în procesul de „reparare”, dar eforturile adevărate trebuie făcute întotdeauna de pacient. 

Suntem învățați încă de la vârste fragede că organismul este „echipat” cu cele necesare pentru a combate celulele canceroase care sunt produse zi de zi, luptă împotriva infecțiilor, menține libere arterele coronare și amână procesul de îmbătrânire. De asemenea, știm că sistemul nervos autonom se compune din două sisteme majore – cel nervos simpatic, responsabil pentru reacțiile la stres, și cel parasimpatic, care dă răspunsurile de relaxare ale corpului.
Dar nu toți suntem conștienți de faptul că sistemul de autovindecare a organismului funcționează exclusiv în momentul în care acesta se află în stare de relaxare.

Cum împiedică stresul vindecarea

Dacă ai fi urmărit de un leu, în corpul tău ar avea loc o creștere bruscă a nivelurilor de cortizol și epinefrină. Cu alte cuvinte, toate eforturile de autovindecare vor fi anulate, iar energia noastră se va canaliza spre alte obiective: va crește presiunea sangvină, se vor activa grupele musculare și inima va bate din ce în ce mai tare. Deși asemenea scenarii ar trebui să se întâmple doar atunci când viața ne este cu adevarat în pericol, există mulți oameni care mențin aproape permanent această stare de panică.
Gravitatea situației constă în faptul că odată cu fiecare gând sau stare de stres ne încetinim tot mai tare capacitatea de autovindecare. Stresul nu înseamnă doar foarte multă muncă și teamă de deadline-uri. El este legat foarte mult de stilul de viață. Relații toxice, griji cu privire la bani și altele, ipohondrie, lipsa de încredere în sine și lista poate continua. Creierul nu poate face diferența între „Sunt urmarit de un leu!” și „Am impresia că nimeni nu ține la mine” sau „Niciodată nu mă voi face bine”. Sistemul nervos primește exact același mesaj de fiecare dată, iar efectele sunt la fel de dăunătoare.
Adesea auzim de cazuri de boli grave care afectează niște oameni aparent foarte grijulii cu sănătatea lor. Deși respectă ca la carte niște reguli legate de alimentație și sport, aceștia se află într-o stare repetitivă de stres cronic. Nici o cură cu sucuri verzi nu ar putea „repara” efectele dezastruoase ale unor doze mult prea mari de cortizol sau epinefrină asupra celulelor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share