Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Caravana Cunoașterii” a ajuns și în județul Hunedoara

România are nevoie de o agricultură făcută de oameni pentru oameni!
La întâlnirea organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la Deva  și condusă de ministrul de resort, Petre Daea, au luat parte aproximativ 400 de persoane: autorități locale, fermieri, consultanți și membri ai asociațiilor agricole.
”Această caravană pune în mișcare actul de cunoaștere, începând cu prezentarea Planului Național Strategic, un obiectiv strategic de importanță deosebită, care desenează drumul agriculturiii românești din prezent până în 2027. Fiecare dintre cei care pot să beneficieze de PNS trebuie să fie informați. Toată țara trebuie să cunoască PNS, astfel,  până la 1 martie vor avea loc  și alte conferințe”, a precizat ministrul agriculturii.
În cadrul evenimentului, ministrul a prezentat participanților noutățile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate, la performanță, creșterea ambițiilor în materie de mediu, climă și bunăstarea animalelor, flexibilizarea în stabilirea regulilor de eligibilitate și selecție, precum și extinderea sectoarelor pentru care se acordă finanțare din PNS: bunăstarea la taurine, investiții în perdele de protectie, etc.
”Două lucruri sunt esențiale. Și anume, sursele de finanțare au rămas aceleași. Atât din fondurile acestea europene pentru dezvoltarea rurală, cât și cea de garantare rurală. Vorbim despre 15,8 miliarde de euro, o sumă importantă pe care țara trebuie să o folosească. Iată de ce trebuie să se înțeleagă și să cunoaștem acest PNS și trebuie să-l executăm întocmai, prin respectarea mecanismelor și a procedurii, în așa fel încât,  banii să ajungă direct și repede la fermieri și să nu avem surpriza unor corecții financiare”, a mai  transmis ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Deva.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, prezent la eveniment, a apreciat organizarea conferinței regionale la Deva și i-a felicitat pe reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care au lucrat la elaborarea Planului Național Strategic 2023-2027.
„Agricultura românească are nevoie de investiții în tehnologie și producție, în modernizarea infrastructurii rurale, în transport și desfacere. Județul Hunedoara se înscrie, la rândul său, în acest trend al modernizării agriculturii și al creșterii potențialului agricol. Creșterea animalelor (în special a ovinelor și bovinelor), cultivarea cerealelor, producția de lactate și produse procesate din carne în ferme care au devenit investiții de succes, până la cultivarea fructelor de pădure în zonele montane, ne asigură că, și pe viitor, agricultura din județul Hunedoara va avea un cuvânt important de spus” a  declarat  președintele Laurențiu Nistor,  în cadrul întâlnirii.
Județul Hunedoara este pe locul al doilea din țară,  ca număr de proiecte destinate fermierilor din zona montană.
”Ne încurajează și faptul că județul nostru se clasează pe locul al doilea la nivel național ca număr de proiecte depuse și aprobate destinate fermierilor din zona montană cu o valoare de 2,6 milioane de euro.  Preocuparea pentru sprijinirea tinerilor fermieri, dar și reabilitarea și modernizarea sistemelor de irigații sunt alte două componente de bază ale Planului Național Strategic 2023 – 2027. Sistemele de irigații au un rol primordial în asigurarea unor culturi de calitate, îndestulătoare, în condițiile în care, în ultimii ani, rezervele de apă din sol sunt deficitare, iar producția are de suferit din cauza secetei prelungite. Alocarea a peste 500 de milioane de euro pentru irigații va contribui cu siguranță la dezvoltarea acestui sector, inclusiv la noi, în județul Hunedoara. Cred că fermierii din județul Hunedoara sunt pregătiți să depună proiecte și să atragă fonduri pentru a-și asigura viitorul în acest domeniu esențial al economiei naționale. Este vital să avem grijă de acest sector care ne asigură hrana de zi cu zi. Mai cred că o dată cu lansarea acestui plan, vor exista mulți tineri pricepuți care se vor așeza în zona rurală pentru a-și deschide ferme de animale sau păsări, capacități agricole de producție sau de depozitare a recoltelor. România are nevoie de o agricultură făcută de oameni pentru oameni!”, a conchis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
Planul Național Strategic prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții finanțate prin Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale – măsuri pentru susținerea pieței) și 38 intervenții finanțate prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale. Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.
Petre Daea a efectuat și într-o vizită scurtă în Piața Agroalimentară din Deva. Întâlnirea cu producătorii agricoli din județul Hunedoara a fost una de bun augur,  pentru că dialogul  cu fermierii, a lămurit câteva din aspectele care  vizează activitatea acestora și sprijinul pe care îl oferă în acest an Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share