Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Pentru Băile Herculane, a deveni membri ai acestei prestigioase asociații este o onoare, care ne obligă”

Reunit în ședință de lucru în 20.01.2023, Comitetul Științific al Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa (EHTTA) a acceptat primirea ca membru a stațiunii Băile Herculane în cadrul acestei prestigioase asociații.

Comitetul Științific al Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa (EHTTA) a acceptat primirea ca membru a stațiunii Băile Herculane în cadrul acestei prestigioase asociații. Printre beneficiile membrilor se numără promovarea turistică și accesul la o plajă de cunoștințe și experiență, în care membrii lucrează împreună pentru obiective comune pentru promovarea orașelor balneare istorice din Europa.

Această asociere este o veste minunată pentru orașul nostru care pe deoparte recunoaște valoarea istorică a patrimoniului arhitectural balnear din stațiune, iar pe de altă parte ne va ajuta prin experiența acumulată de către mebrii acesteia în dorința noastră de restaurare a stațiunii, de conservare a patrimoniului si de readucere a numelui Băile Herculane acolo unde îi este locul.
Mulțumim pe această cale membrilor Comitetului Științific al EHTTA în frunte cu Dl. Mario Cecente, domnului José Manuel Baltar Blanco – Președinte EHTTA, doamnei Simone Zagrodnik – director executiv, domnului Werner Henn neobosit iubitor al Băilor Herculane și al Banatului Montan precum și tuturor celor care s-au implicat cu pasiune în toate acțiunile necesare pentru a putea aplica ca membri ai Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa. Pentru Băile Herculane, a deveni membri ai acestei prestigioase asociații este o onoare,  care ne obligă”, a declarat primarul stațiunii, Cristian Miclău.

Asociația Orașelor Termale Istorice din Europa a fost fondată în 2009 la Bruxelles (Belgia) de către șase membri fondatori: Acqui Terme (Italia), Bath (Marea Britanie), Ourense (Spania), Salsomaggiore Terme (Italia), Spa (Belgia) și Vichy (Franța).

Multe dintre aceste orașe au fost implicate în proiectul de cooperare de 3 ani numit „Thermae Europae” (Programul Cultura 2000), care a avut ca scop valorificarea și conservarea moștenirii culturale termale din Europa și au fost dornici să continue să lucreze împreună prin stabilirea unei rețele permanente. Drept urmare, EHTTA a fost înființată ca o asociație non-profit bazată pe nevoia de a încuraja protejarea și valorificarea moștenirii artistice, culturale și a apelor termale, din întreaga Europă. De atunci,  37 de orașe stațiune și 11 alte asociații și regiuni din 18 țări au aderat la EHTTA, care a devenit astfel una dintre cele mai prestigioase și valoroase asociații din Europa. Cele mai importante entități în domeniul balnear, istoric, architectural și cultural din Europa sunt membri sau lucrează în parteneriat cu această asociație, iar cei mai importanți specialiști în domeniile mai sus menționate își aduc contribuția la creșterea prestigiului acesteia.

În 2010, EHTTA a fost certificat de Consiliul Europei ca traseu cultural european, unul dintre cele 40 din Europa.

Obiectivele declarate ale Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa sunt:

• Să întarească cooperarea între orașele termale ale Europei la nivel international
• Să promoveze rețeaua la nivel european, în strânsă colaborare cu instituțiile europene și cu sprijinul programelor europene
• Să încuraeze, să promoveze și să dezvolte cercetarea, analiza, studiul și statisticile în sectorul balnear
• Să dezvolte și să protejeze patrimoniul arhitectural și artistic balnear
• Să dezvolte un produs turistic european comercializat la nivel international

BENEFICIILE MEMBRILOR

• NETWORKING – accesul la o plajă de cunoștințe și experiență, în care membrii lucrează împreună pentru obiective comune pentru promovarea orașelor balneare istorice din Europa. Membrii se reunesc de două ori pe an la Adunările Generale, cu ofițeri și reprezentanți aleși din orașele participante.

• DIMENSIUNEA EUROPEANĂ – în urma contactelor stabilite la nivel european, rețeaua sprijină relațiile dintre membri și instituțiile UE, precum și cu alte Trasee Culturale Europene și asociații profesionale legate de patrimoniu, turism, cultură și industria balneară.

• PROIECTE ȘI INIȚIATIVE – Asemeni, în urma contactelor stabilite la nivel european, rețeaua sprijină relațiile dintre membri și instituțiile UE, precum și cu alte Trasee Culturale Europene și asociații profesionale legate de patrimoniu, turism, cultură și industria balneară spirjinind proiectele și initiativele în aceste domenii.

• COMUNICARE – Programul Trasee Culturale Europene este recunoscut la nivel mondial ca o etichetă de calitate prestigioasă, prezentată în evenimente internaționale, publicații etc. Pe lângă site, o serie de instrumente de comunicare (broșuri, kit media etc.) sunt disponibile membrilor pentru promovare și promovare. schimb reciproc.

• PROMOVARE TURISTICĂ – Rețeaua lucrează cu profesioniști din turism și tour operatori pentru a construi pachete tematice pentru orașele termale istorice membre. Cele mai relevante târguri profesionale din Europa sunt, de asemenea, în calendarul EHTTA!

Printre organizațiile cu care EHTTA lucrează în parteneriat amintim: Consiliul Europei, Organizația Mondială a Turismului, Alianța Europeană pentru Patrimoniu, European Tourism Manifesto, Great Spa Towns of Europe, Comisia Europeană a Călătoriilor, Asociația Europeană a Stațiunilor Balneare, HTI (Industria Turismului de Sănătate), Societatea Internațională a Hidrologiei și Climatologiei Medicale, Termatalia (Târgul de Turism Termal, de Sănătate și Bunăstare) și European Spa.

Băile Herculane este cea mai veche stațiune turistică din țară, printre cele mai importante stațiuni balneare din Europa de Est, deține un patrimoniu cultural inestimabil, este înconjurată de peisaje naturale absolut fabuloase ale Parcului Național Domogled-Valea Cernei, unde sunt amenajate zeci de trasee turistice marcate.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share