Carmen Holban: Nu îi vom uita niciodată pe eroii Revoluției Române din decembrie 1989

Astăzi, 22 decembrie 2021, s-au împlinit 32 de ani de la căderea regimului comunist în România. Evenimentul a fost comemorat și la Ghimpați, Dâmbovița, unde a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor martiri căzuţi la datorie în acele zile.

Deputat PSD Dâmbovița, Carmen Holban a luat parte la ceremonialul religios realizat în cinstea sublocotenetului Barbu Petre Marin – ”un om căruia îi datorăm libertatea noastră”.

Astăzi, la Ghimpați, l-am comemorat pe dâmbovițeanul nostru care, în decembrie 1989, ne-a pus pe noi mai presus de viața lui. A plătit prețul suprem pentru ca noi să fim liberi, iar pentru acest lucru nu îl vom uita niciodată!
Onoare și recunoștință eternă”, a precizat Carmen Holban.
Context istoric

Revoluția Română din 1989 a fost o perioadă de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 15 și 21 decembrie 1989, făcând parte din șirul revoluțiilor de la 1989 din întreaga lume. Revoluția Română a început în orașul Timișoara și s-a răspândit rapid în întreaga țară, culminând cu procesul și execuția secretarului general al Partidului Comunist Român (PCR), Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, și cu sfârșitul a 42 de ani de regim comunist în România. A fost, de asemenea, ultima înlăturare a unui guvern marxist-leninist dintr-o țară membră a Pactului de la Varșovia în timpul evenimentelor din 1989 și singura care a răsturnat în mod violent conducerea unei țări și și-a executat liderul. Revoluția a avut loc în urma unei perioade de austeritate severă, incluzând raționalizarea alimentelor și energiei electrice, instituită de regimul Ceaușescu pentru a rambursa datoria externă a țării și transformarea României în autarhie.

Ziua de 22 Decembrie a însemnat nu numai căderea regimului communist, dar și o zi negră pentru români, prin pierderea a zeci de vieți omenești. Presupușii teroriști, care au tras cu precizie numeroase focuri de armă asupra oamenilor și clădirilor, nu au fost identificați nici până astăzi. Bilanțul morților și răniților este tragic, iar gustul libertății este amar. Au fost 1104 morţi, dintre care 162 înainte de 22 decembrie şi 942 după 22 decembrie, 3352 răniţi, dintre care 1107 înainte de 22 decembrie şi 2245 după 22 decembrie.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share