Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum să băiţuieşti lemnul

Să înveţi să băiţuieşti corect lemnul este una dintre cele mai importante îndeletniciri gospodăreşti.

Cum să băiţuieşti lemnul
Cum să băiţuieşti lemnul

Să înveţi să băiţuieşti corect lemnul este una dintre cele mai importante îndeletniciri gospodăreşti. Fie că repari vechi podele, fie că recondiţionezi sau îţi faci propriul mobilier, băiţuirea este unul dintre paşii importanţi şi uşori, pe care oricine îi poate învăţa.

În acest articol îţi vom prezenta câţiva paşi şi sfaturi pentru a-ţi uşura munca şi pentru a obţine rezultatele dorite.

Fiecare tip de lemn este diferit şi va accepta baiţul diferit. Lemnul de stejar roşu sau alb, de exemplu, vor accepta cu uşurinţă baiţul, în timp ce pinul galben poate să lase urme neuniforme. Să cunoşti specia de lemn înainte de orice, este un lucru important şi poate fi considerat un prim pas.

Recomandăm să încerci prima dată baiţul cumpărat pe o porţiune mică de lemn pentru a vedea concret textura, culoarea şi dacă este sau nu potrivit pentru lemnul tău.

ŞLEFUIREA 

Şlefuirea stă la baza unei băiţuiri reuşite, deoarece prima data va trebui să îndepărtezi straturile vechi de vopsea sau lac.

Începe şlefuirea cu un şmirghel cu o granulaţie de 60, apoi poţi să treci la un şmirghel cu o granulaţie de 80. Dacă foloseşti doar granulaţie de 60 şi 80, urme de şlefuire se vor observa de îndată ce vei aplica baiţul, de aceea este important să finalizezi şlefuirea cu un şmirghel cu granulaţie 120.

CURĂŢAREA  

Curăţă suprafaţa de orice urme de praf înainte de a continua. Asigură-te că suprafaţa pe care vei aplica baiţul este complet curată, fără urme de praf sau urme de degete, astfel încât aspectul final dorit să nu fie distrus de astfel de mici greşeli.

UMEZIREA LEMNULUI 

Este un pas pe care îl recomandăm a fi făcut înainte de şlefuire, însă nu unul obligatoriu.

Poţi umezi lemnul cu apă şi să îl laşi să absoarbă apa. Acest lucru va dilata porii lemnului şi i va pemite baiţului să impregneze mai bine.

Desigur, poţi cheltui bani pe tratamente speciale pentru lemn, dar vor da aceleaşi rezultate precum apa.

Umezeşte toată suprafaţa lemnului şi las-o să se usuce, după aceea, eşti gata să aplici baiţul.

APLICĂ BAIŢUL 

Acum, odată ce suprafaţa este uscată, şlefuită şi curată poţi aplica baiţul. Foloseşte o pensulă pentru a acoperi întreaga suprafaţă. Nu uita să porţi mânuşi deoarece substanţa poate să fie periculoasă odată intrată în contact direct cu pielea.

Ai putea fi nevoit să mai aplici un strat, dacă nu, lasă suprafaţa să se usuce pentru 24 de ore.

Pentru finisaj, aplică un strat de lac poliuretanic pentru a conferi protecţie lemnului.

Urmărind aceşti paşi simpli, vei reuşi, cu siguranţă, să obţi rezultatele dorite şi să recondiţionezi suprafeţele lemnoase.

Esti in cautarea unui meserias in constructii, unui profesionist in finisaje sau a unui instalator?

Gasesti meseriasi profesionisti pentru lucrarile tale pe Prolist.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share