Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Carmen Holban: România rămâne codașa Europei în aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență

Deputatul PSD, Carmen Holban, a precizat într-o postare pe pagina de facebook, faptul că pentru Guvernul Cîțu nu reprezintă o prioritate Planul Național de Redresare și Reziliență. În contextul în care, marți, miniștrii de finanțe din UE au aprobat în ședința Consiliului ECOFIN, planurile de redresare propuse de 12 state membre.

România nu se gășește încă pe lista celor care au solicitat o prefinanțare din fondurile care le sunt alocate, și care, ar putea fi acordate până la finalul lunii iulie.

Carmen Holban: Planul Național de Redresare și Reziliență este pentru România mai degrabă Planul Național de Amânare și Incompetență.

 ”12 țări europene au Planurile aprobate și urmează să primească banii, dar din păcate România nu este printre ele. În ciuda minciunilor Guvernului PNL – USR PLUS, uneori adevărul iese la iveală în lupta internă pentru ciolan. După cum a dezvăluit ministrul revocat al Finanțelor, guvernul Cîțu a cerut oficial o nouă amânare a depunerii PNRR, încă din 15 iunie. Însă nimeni din guvern n-a comunicat nimic opiniei publice. Domnul Cîțu e ocupat cu campania internă din partid, așa că România nu este o prioritate pentru premierul țării. Și nici transparența mult clamată și asumată de coaliția PNL – USRPLUS – UDMR. A solicitat România oficial o nouă amânare? Până când? Care sunt motivele repetatelor eșecuri în a primi aprobarea Comisiei Europene? Cîțu nu are timp de răspunsuri. Între timp însă România rămâne codașa Europei!” a scris Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița.

Astfel, în sedința de marți de la Bruxelles, miniștrii economiei și ai finanțelor din statele membre UE au discutat și aprobat planurile de redresare prezentate de Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania.

Acestea au fost deja evaluate de Comisia Europeană, care, suplimentar, a aprobat deja și planurile trimise de Slovenia, Cipru, Croația și Lituania, care urmează a fi analizate de Consiliu într-o ședință ulterioară.

Când ar putea fi aprobat PNRR-ul României

Planurile prezentate de restul de 15 state membre UE, inclusiv PNRR-ul României, urmează a fi evaluate la o dată ulterioară.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) ca pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre, are alocată suma de 29,9 miliarde de euro pentru România.

Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, iar în acel moment ţara va primi prima tranşă de 13% din sumă, a declarat la începutul acesteiluni Marius Vasiliu, secretar de stat, în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Context

Asistența financiară acordată de UE în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro are scopul de a impulsiona redresarea economică europeană prin sprijinirea reformelor și a proiectelor de investiții ale statelor membre.

Măsurile aprobate în cadrul planurilor naționale sunt axate pe șase domenii de politică („piloni”) prevăzute în regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență.

Printre aceste domenii se numără tranziția verde și cea digitală, creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, precum și coeziunea socială și teritorială.

Printre măsurile luate la nivel de stat membru pentru a realiza redresarea și a spori reziliența UE se numără, de exemplu, decarbonizarea industriei, renovarea clădirilor, digitalizarea administrației publice și recalificarea forței de muncă. Planurile abordează, de asemenea, recomandările specifice fiecărei țări identificate în cursul discuțiilor din cadrul semestrului european 2019 și 2020.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share