Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Castelul Corvinilor din HUNEDOARA este pregătit pentru sezonul de vară

În paralel cu lucrările de restaurare, la Castelul Corvinilor se fac ultimele pregătiri pentru ca vizitatorii care-i vor trece pragul să fie primiți cum se cuvine.
Angajații repară mobilierul urban, aplică baiț pe bănci, dar și pe lateralele podului de acces în castel, au fost plantate flori de primăvară și s-au montat indicatoare spre expozițiile din Curtea Husarilor.
Începând cu 1 aprilie 2022, Castelul Corvinilor va trece la programul de vară, fiind deschis publicului vizitator lunea între orele 12:00-20:00, iar de marți până duminică, între orele 9:00-20:00.  În biletul de vizitare a castelului este inclusă vizitarea Castelului Corvinilor, a Casei Breslelor și a Expoziției de pre- și protoistorie, amplasate în Curtea Husarilor.
Municipiul Hunedoara este un alt oraș foarte frumos, și el inclus în destinația anului,  interesant și putin descoperit din România.
”Pentru că vrem ca oamenii să descopere potențialul cultural și turistic al acestui oras, am început marcarea monumentelor istorice și a obiectivelor turistice, cu plăcute cu cod Q.R. Acestea pot fi găsite în proximitatea punctelor de interes. Prin scanarea codurilor de pe plăcuțe, turistul devine propriul său ghid și pătrunde în istoria și legendele locului, putând să exploreze singur ce are orașul de oferit” cei de la Călător prin România.
 Și tot cei de la Muzeul Corvinilor ne reamintesc că astăzi  s-au împlinit 558 de  ani de la ÎNCORONAREA REGELUI MATIA CORVIN.
În ianuarie 1458 Matia Corvinul a fost ales rege al Ungariei, dar în lipsa Coroanei puterea și legitimitatea sa erau discutabile. Aventura ei începe în timpul disputei pentru putere generate de moartea regelui Albert de Habsburg (1439). Furată de către doamna de curte a reginei văduve, Wolfram Ilona, simbolul regal ajunge în posesia împăratului Frederic al III-lea. Ca urmare a morţii premature a lui Vladislav Jagello, pe câmpul de luptă de la Varna (1444), tronul a devenit din nou vacant. În aceste condiţii Ladislau la V-lea Postumul, începând cu anul 1445, a exercitat puterea prin intermediul Guvernatorului Ioan de Hunedoara, iar după 1453 a devenit regele ţării. Cu toate acestea Coroana nu a fost recuperată rămânând și pe mai departe în posesia lui Frederic. Relaţia de rudenie a lui Frederic al III-lea cu Ladislau al V-lea, faptul că tânărul prinţ/rege și-a petrecut mare parte a timpului la Viena, interesul împăratului pentru regatul Ungariei, susţinerea “partidei” filo-austriece și posesia Coroanei, creșteau șansele acestuia de a obţine și tronul Ungariei. Toate aceste lucruri au făcut ca nu puţini să-l acuze, la moartea prematură a lui Ladislau al V-lea (1457), că ar fi poruncit otrăvirea tânărului rege.
Lucrurile nu s-au derulat conform aștepărilor lui Frederic al III-lea, dar nici a Jagellonilor, deoarece în 1458 cel proclamat Rege a fost Matia. Frederic nu s-a dat bătut și în 1461 a încercat din nou să obţină, de această dată prin forţă, tronul Ungariei, dar a fost împiedicat de George de Poděbrad, socrul lui Matia. Ca urmare a noului context politic creat, Frederic a fost nevoit să înceapă negocieri, care au avut loc la Wiener Neustadt în 1463, în cadrul cărora s-a ridicat și problema Coroanei. În ciuda poziţiei favorabile deţinute de Matia în cadrul negocierilor, Coroana nu a putut fi răcumpărată decât după ce Matia a fost de acord să plătească 80.000 de forinţi de aur și să promită că în lipsa unui urmaș legitim tronul urma să fie moștenit de Habsburgi.
În aceste condiţii în sfârșit, pe data de 29 martie 1464, arhiepiscopul de Esztergom l-a încoronat pe Matia la Székesfehérvár conform tradiţiei de încoronare, legitimând și întărind astfel domnia acestuia.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share