Gesturi. Emoție. Umanitate. Familie. Speranță – YMCA

Încă de la începutul războiului, YMCA România a fost prezentă la punctul de trecere a frontierei, oferind sprijin și asistență de primă linie refugiaților și solicitanților de azil care fug de războiul din Ucraina.
Misiunea lor este mai provocatoare cu fiecare săptămână care trece. Războiul a afectat atât de multe vieți. Sunt mulți tineri care caută acum un adăpost și un loc pe care să-l numească acasă. Echipa este responsabilă cu înregistrarearefugiaților,  oferindu-le un loc sigur de odihnă, asigurarea trecerii prin țară și Europa și sprijin psihosocial de bază,  pentru toți cei aflați în nevoie. Serviciul, angajamentul și dăruirea lor sunt reluate de toți cei care sunt acum în siguranță și își construiesc o viață nouă, departe de coșmarul început cu câteva săptămâni în urmă.

„A fost o muncă obositoare acolo, dar ei operează cu pasiune și dăruire. Voluntarii se descurcă prin circumstanțe excepționale, auzind povești sfâșietoare despre ceea ce se întâmplă peste graniță. Familia YMCA nu cunoaște granițe, interese politice, stare de război. Misiunea noastră este de a deservi comunitățile indiferent de locații geografice, apartenență politică, religioasă , etc , lucrând neîncetat pentru binele individului , respectiv a umanității.  Am reușit să ne întâlnim cu colegii din YMCA Carpathia -Ucraina pe care i-am sprijinit cu transport umanitar care va deservi comunitățile afectate din Ucraina. Mulțumiri colegilor din YMCA Sweden și YMCA Europe pentru suportul acordat in acest scop. Aprecierile noastre merg  și către echipa Crucea Rosie Maramures care ne-a facilitat transportul între granițe. Aveam un nou transport de produse pentru ei, nevoile se schimbă săptămînal, evident în funcție de realitatea locului, de beneficiarii pe care îi găzduiesc și deservesc la Centrul YMCA din regiunea Ivano Frankivsk. Câtă emoție la revedere. De ambele parți. Colegii mei, Dan și Vlad au început procedurile de transfer ale bunurilor dintr-o dubă în cealaltă, în timp ce colegele mele din YMCA Carpathia -Olga și Nastya- îmi povesteau situația concretă din orașul lor, despre oameni, despre nevoile lor, deznădejdile lor, despre determinare, despre speranță. Și apoi… acolo, în mijlocul parcării din spatele vamii ucrainiene , pe o cutie de carton ne-au omenit cu sandwichuri , prăjitură și conserve. S-au gândit că ne e foame. S-au gândit la noi. În toată situația lor, ei s-au gândit la noi. Și acolo, împreună, ca o familie ce suntem, ne-am hrănit corpul, mintea și, mai ales, inima. La plecare, grație prietenului și colegului Bodgan Iluțiu am făcut cadou o prăjitură mare, un pannetone. Și cum dar din dar se face rai, aceasta a fost împărțită cu voluntarii și beneficiarii adăpostiți de YMCA Carpathia la centrul lor. Eu SUNT pentru că TU existi, Noi suntem, pentru că Voi existați. Suntem oglinda celuilalt. Legați prin atâtea fire nevăzute, dar simțite. ” ne-a spus  Alina Pop, director executiv  YMCA România.

Atingerea umană: acel moment de confort, sprijin și bunătate care poate face toată diferența. Nu ia mult de la cel care o dă, dar poate face o diferență enormă în cel care o primește. Actele de bunătate și generozitate se reflectă în sprijinul colectiv al tuturor YMCA-urilor din întreaga lume.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share