Căștile de telefon folosite în exces cauzează pierderea auzului - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Căștile de telefon folosite în exces cauzează pierderea auzului

Auzul reprezintă unul dintre cele mai importante simțuri ale omului și este un dar care ne conectează cu persoanele din jurul nostru și ne oferă acces la micile minuni ale vieții. Pierderea auzului în mod gradual se numește hipoacuzie. Acest tip de afecțiune influențează negativ viața socială sau psihică a oricărei persoane. Depistarea acesteia se face prin intermediul unei audiograme, care are scopul de a testa auzul cu un audiometru.

Grija pentru sănătate implică înțelegerea factorilor de risc pentru apariția hipoacuziei

Factorii de risc pentru sănătate sunt evenimente din viața oricărei persoane care cresc probabilitatea de a dezvolta o anumită afecțiune. Unii factori de risc nu pot fi controlați, există posibiltatea ca pacientul să se fi născut cu ei sau să fi fost expuși la ei fară vină, într-un mod indirect și imprevizibil.

Care sunt factorii de risc în cazul hipoacuziei?

  • Stresul a fost corelat cu aparitia afectiunilor cardiace, a problemelor pielii, a tulburărilor de somn, a anxietății și a depresiei.
  • Unele antibiotice luate fără indicația medicului, de fiecare dată când luaţi un antibiotic fără să aveţi nevoie, îi daţi agentului patogen ocazia să înveţe, să se fortifice, să dăuneze altor simțuri sau să transmită acest lucru generaţiilor următoare.
  • Folosirea căștilor pentru muzică și pentru conversațiile telefonice, zgomotele puternice provoacă pierderea auzului prin deteriorarea stereociliei: firele micuţe de păr care stau pe partea de sus a celulelor din urechea internă. Mai mult, zgomotul provoacă vibraţii – modifică tensiunea din celulele de păr – şi apoi trimite mesaje chimice prin nervi la creier.
  • Infecții congenitale (toxoplasmoza care produce simptome asemănătoare cu răceala, desi la majoritatea oamenilor nu apare niciun semn sau simptom, rubeolă, herpex).
  • În cazul copiilor cele mai frecvente cauze negenetice, care pot produce surditatea sunt: prematuritatea, traumatismul obstetrical, rubeola maternă, sifilisul congenital, hipotiroidismul, administrarea de medicamente ototoxice (Gentamicina, Neomicina, Kanamicina, Streptomicina), boli infectocontagioase (tusea convulsivă, rujeolă, varicelă, meningoencefalită).

În perioada pandemiei de coronavirus, acești factori nu sunt diminuați, ci dimpotrivă, chiar pot fi amplificați. Deoarece distanțarea socială este de-a dreptul necesară din punct de vedere epidemiologic, există posibilitatea de a nu conștientiza în mod direct slăbirea auzului. Acesta reprezintă un motiv bine întemeiat pentru care realizarea unei audiograme este necesară.

De asemenea hipoacuzia, în raport cu criza generată de COVID-19 poate să amplifice tulburările produse de diminuarea capacității de auz.

Este important să avem un auz perfect și pe timp de pandemie! Un motiv bine întemeiat pentru care Clarfon vine cu o mulțime de soluții pentru protejarea auzului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share