Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ce nu stiai despre anticonceptionale

anticonceptionaleCE NU STIAI DESPRE ANTICONCEPTIONALE
Exista multe mituri despre anticonceptionale. Fie ca nu mai poti face copii daca le iei pentru o perioada lunga de timp, fie ca ar scadea apetitul sexual, fie ca produc in corp modificari, cum ar fi coagularea sangelui. Daca citesti prospectul unor pilule contraceptive, ai impresia ca ai de-a face cu o bomba cu ceas.
Contraceprive orale, pana la 40 de ani: pentru ca anticonceptionalele perturba echilibrul hormonal, nu le lua mai devreme de 18 ani. Unii medici le recomanda de la 21 de ani, asta pentru ca organismul nu este inca maturizat. Ca metoda contraceptiva pentru tinerele domnisoare care isi incep viata sexuala mai devreme ramane valabil ca metoda contraceptiva prezervativul. Este indicat ca nefumatoarele sa nu mai ia contraceptive orale dupa varsta de 40 de ani. In cazul fumatoarelor, varsta maxima este de 35 de ani.
Atat fumatul, cat si varsta inaintata si administrarea de pilule contraceptive sunt factori care pot duce la aparitia afectiunilor de inima.
O luna pe an, pauza: daca iei contraceptive orale, este obligatoriu sa faci o pauza de cel putin o luna pe an. Astfel, le dai timp ovarelor sa-si refaca echilibrul hormonal.
In momentul cand pilula este administrata corpului secretia hormonala proprie scade, deoarece primeste din exterior hormonii necesari. In concluzie, luna de luna, ovarele primesc mai putin hormoni. In timp, femeile care iau anticonceptionale fara pauza risca sa faca insuficienta ovariana: ovarele isi opresc activitatea prematur.
Anticonceptionalele sunt, pana la urma medicamente. Exista riscul sa interactioneze cu alte pastile pe care le iei si sa-si anihileze reciproc efectul.
!! Efectul pilulelor scade in asociere cu antihioticele, unele medicamente antiepileptice sau antivirale!
Folosite corect, au riscuri minime: anticonceptionalele produc modificari generale in organism cum sunt cele de coagulare. Acestea depind de receptivitatea femeii si de factorii de risc suplimentari: varsta inaintata, fumatul. Posibilele efecte adverse sunt mentionate in prospectul contraceptivelor, iar daca pilulele sunt folosite corespunzator, toate aceste riscuri scad. Cand anticonceptionalele sunt administrate in scop terapeutic, sunt necesare analize si un control medical. In cazul prevenirii unei sarcini, pilulelele se vor administra tinand cont de factorii de risc si de varsta.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share