Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cel de-al cincilea grup de luptă permanent NATO va fi dislocat în România

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat  zilele trecute,  că cel de-al cincilea grup de luptă permanent NATO (dacă luăm în calcul Polonia și Țările Baltice) va fi dislocat în România. Într-o primă  prima etapă au fost transferați 2000 de militari ai SUA și în continuare , conducerea trupelor străine din România va fi asigurată de Franța.

Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA). Capacitatea operațională inițială realizată de SMFT este fundamentată pe baza autorității pe care Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) o are pentru a coordona toate activitățile aliate de întărire a vigilenței la nivelul NATO. În acest context, măsurile de creștere a vigilenței (eVA) implementate de NATO reprezintă un mesaj decisiv al coeziunii și determinării Alianței. Aceste măsuri defensive au rolul de a crește gradul de pregătire și prevenire a oricăror tipuri de agresiuni la adresa Alianței și de a demonstra cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaților.

Aeronavelor F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române li s-au alăturat în această perioadă aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), și F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale americane, pentru a executa misiuni de antrenament în comun.

Astfel, Baza 86 Aeriană găzduiește acum cele două detașamente ale partenerului american: Detașamentul din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (United States Naval Forces Europe), compus din aproximativ 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet și  un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 150 de militari și opt aeronave F-16 Fighting Falcon.

Aeronavele SUA vor executa, în această perioadă, și misiuni de Poliție Aeriană Întărită, împreună cu aeronave românești și cu cele ale detașamentului Forțelor Aeriene Italiene, care se află în România din luna decembrie a anului trecut. Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share